Wykonanie

Propozycja na zdrowy obiad i w miarę szybki, oczywiście bezglutenowy. Nasza ukochana jaglanka ugotowana z odrobiną
kurkumy, do tego przysmażone
pieczarki, blanszowany
brokuł,
kukurydzka itd. Bardzo polecam :-)Składniki:1/2 szklanki
kaszy jaglanej1
cebula250 g
pieczarek1
brokuł1 puszka
kukurydzygarść
pomidorków koktajlowychtahini
kurkuma,
sól, pierz,
oregano,
bazylia,
cukier1/2
cytrynyoliwa i
masłoWykonanie:

1. Kroimy
cebulę w półtalarki i smażymy na
oliwie z odrobiną
oregano. Następnie obrane, umyte i pokrojone w plasterki
pieczarki dodajemy do smażącej się
cebuli z odrobiną
soli,
pieprzu i
oregano. Można dodać łyżkę
masła. Następnie wsypujemy
kukurydzę. Smażymy.

2. Zagotowujemy
wodę w większym garnku i do wrzątku wrzucamy cząstki
brokuła - blanszujemy.

3. Blanszowany
brokuł dzielimy na cząstki i wrzucamy do smażących się
pieczarek z
kukurydzą, dodajemy
bazylię.

4. Przygotowujemy sos tahini - 3 łyżki tahini wlewamy do filiżanki, wyciskamy 1/2
cytryny, odrobinę solimy i słodzimy, mieszamy i sos gotowy.

5. Czas na
kaszę jaglaną. Przed ugotowaniem należy ją dokładnie wypłukać na sitku, najpierw pod zimną
wodą,
potem pod gorącą. Zagotowujemy szklankę
wody (na pół szklanki
kaszy), gdy zawrze wrzucamy łyżkę
masła, odrobinę
soli i
kurkumy i na wrzątek wrzucamy
kaszę, przykrywamy, gotujemy na wolnym ogniu i NIE MIESZAMY . Będzie ugotowana w momencie, gdy wchłonie całą
wodę i będzie wyglądać jak na zdjęciu obok.6. Nakładamy na talerz
kaszę, a następnie
pieczarki z
brokułem, na to układamy przekrojone
pomidorki koktajlowe i skrapiamy sosem tahini. Smacznego.

