ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy makaron z warzywami

Bezglutenowy makaron z warzywami

nazwa

Wykonanie

Dziś pomysł na prosty i prawie szybki obiad, moja ulubiona makaronowa wariacja. Makaron wygląda jak glutenowy, ale to jest makaron bezglutenowy firmy Gallo i zawiera w składzie mąkę ryżową i quinoa. Niestety, w czasie mieszania się rozpada, ale to nie szkodzi :-)
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla 4-5 osób, powstaje niezły gar tej potrawy):
1 cebula
ok. 8 sztuk pieczarek
1 puszka kukurydzy
garść oliwek (używam paczuszki oliwek z Lidla)
1/2 brokułu
2 puszki pomidorów
oliwa, masło
sól, pieprz, bazylia, oregano
300 g makaronu bezglutenowego
garść pomidorków koktajlowych do dekoracji
ser parmezan do posypania
Wykonanie:
1. Na oliwie z łyżką masła smażymy cebulę pokrojoną w pół-talarki oraz sypiemy oregano.
2. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, sypiemy trochę soli, pieprzu i oregano.
3. Gdy pieczarki się trochę przysmażą to dodajemy kukurydzę.
4. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz dwie puszki pomidorów. Pomidory nie wrzucam prosto z puszki do garnka. Najpierw przelewam je do talerza i usuwam wszelkie niedoskonałości.
Sypiemy bazylię i ewentualnie jeszcze soli, pieprzu i oregano. Mieszamy.
5. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. Pół brokułu dzielimy na cząstki i blanszujemy, następnie dodajemy do naszego sosu.
6. Na końcu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Makaron niestety rozpadnie się, ale to nie szkodzi. I tak danie jest pyszne. Podajemy posypane parmezanem i przyozdobione pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2016/04/bezglutenowy-makaron-z-warzywami.html