Wykonanie
60 dag
buraków,20 dag
wiśni (mogą być mrożone),1
czerwona cebula (5 dag),1 ząbek
czosnku,2 łyżki
oleju słonecznikowego,1 szklanka
śmietany kremówki,po szczypcie:
estragonu,
tymianku i
kminku,skórka i sok z 1
cytryny,
sól,
pieprz;do przybrania:cieniutkie plasterki
kiwi lub
winogronaBuraki umyć, upiec lub ugotować, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn.
Wiśnie umyć (lub rozmrozić), osączyć i wydrylować. Połowę
wiśni zmiksować i razem z całymi
owocami dodać do
buraków.
Cebulę oraz
czosnek obrać, posiekać i ułożyć do sałatki. Przyprawić
ziołami, skórką i
sokiem z cytryny oraz
solą i
pieprzem. Polać
olejem i wymieszać.
Śmietanę ubić z
solą.
Sałatkę rozłożyć na talerzykach. Na środku każdej porcji zrobić niewielkie wgłębienie i wypełnić je
bitą śmietaną.
Sałatkę przybrać plasterkami
kiwi lub
winogronami.