Dania i ciasta na każdy dzień!Social IconsStronyOstatnio dodaneLista zaprzyjaźnionych blogówAktualnościNajczęściej używane w kuchni miary1 szklanka mąki - 150 g1 szklanka cukru - 220 g1 szklanka mleka - 1/4 l1 łyżka oleju - 14 g1 łyżka śmietany - 15 g1 łyżeczka soli - 6 g1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka mąki - 16 g1 łyżka bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .czwartek, 27 listopada 20141 kg karpia3 łyżki mąkipo 3 łyżki smalcu i masła10 dag pieczarekłyżka koncentratu pomidorowegopół szklanki śmietany2 łyżki natki pietruszkipieprz, sólRybę oczyścić, umyć, odfiletować. Głowę, ogon i kręgosłup zalać trzema szklankami wody i gotować na małym ogniu około pół godziny. Następnie posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. Zrumienić z obu stron na smalcu. Drobno pokrojone cebule i pieczarki podsmażyć na dwóch łyżkach masła, dodać koncentrat pomidorowy. Z pozostałego masła i łyżki mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić dwoma szklankami przecedzonego wywaru i wlać do pieczarek z cebulą. Mieszając zagotować. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę i natkę. Usmażoną rybę włożyć do sosu i chwilę dusić pod przykryciem.