Wykonanie
Dania i ciasta na każdy dzień!Social IconsStronyOstatnio dodaneLista zaprzyjaźnionych blogówAktualnościNajczęściej używane w kuchni miary1 szklanka
mąki - 150 g1 szklanka
cukru - 220 g1 szklanka
mleka - 1/4 l1 łyżka
oleju - 14 g1 łyżka
śmietany - 15 g1 łyżeczka
soli - 6 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka
mąki - 16 g1 łyżka
bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .poniedziałek, 28 kwietnia 201460 dag
mielonego mięsa (pół na pół wieprzowego wołowego),1
jajko,1 czerstwa
kajzerka,1
cebula (10 dag),1 łyżka
masła,1/2
torebki zupy cebulowej w proszku lub
przyprawy do mięsa mielonego,4-5 łyżek
bułki tartej,
sól,
pieprz;do smażenia: 5 łyżek
oliwyBułkę namoczyć w
mleku lub wodzie.
Cebulę obrać, drobno pokroić i zrumienić na
maśle. Do miski włożyć
mięso, dodać
jajko, odciśniętą
bułkę i
cebulę, wsypać zupę
cebulową,
sól oraz
pieprz i starannie wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlać 2-3 łyżki
wody gazowanej i ponownie wyrobić. Następnie dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie formować kotlety i obtaczać w
bułce tartej. Smażyć na gorącej
oliwie, na jasnozłoty kolor.(6-7 kotletów)