ßßß Cookit - przepis na Mięsa mielone - kotlety

Mięsa mielone - kotlety

Wykonanie

Dania i ciasta na każdy dzień!
Social Icons
Strony
Ostatnio dodane
Lista zaprzyjaźnionych blogów
Aktualności
Najczęściej używane w kuchni miary
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka cukru - 220 g
1 szklanka mleka - 1/4 l
1 łyżka oleju - 14 g
1 łyżka śmietany - 15 g
1 łyżeczka soli - 6 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g
1 łyżka mąki - 16 g
1 łyżka bułki tartej - 9 g
Łączna liczba wyświetleń
Technologia Blogger .
poniedziałek, 28 kwietnia 2014
60 dag mielonego mięsa (pół na pół wieprzowego wołowego),
1 jajko,
1 czerstwa kajzerka,
1 cebula (10 dag),
1 łyżka masła,
1/2 torebki zupy cebulowej w proszku lub przyprawy do mięsa mielonego,
4-5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz;
do smażenia: 5 łyżek oliwy
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić i zrumienić na maśle. Do miski włożyć mięso, dodać jajko, odciśniętą bułkę i cebulę, wsypać zupę cebulową, sól oraz pieprz i starannie wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlać 2-3 łyżki wody gazowanej i ponownie wyrobić. Następnie dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na gorącej oliwie, na jasnozłoty kolor.
(6-7 kotletów)
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/04/miesa-mielone-kotlety.html