ßßß Cookit - przepis na Zupy - krem ziemniaczany

Zupy - krem ziemniaczany

Wykonanie

6 ziemniaków (60 dag).
1 porcja włoszczyzny,
1/3 szklanki śmietany 18-procentowej,
1/2 cebuli (5 dag), 1 żółtko,
1 łyżka masła,
3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe,
1 łyżeczka bazylii,
1 liść laurowy,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 łyżki natki pietruszki,
sól, pieprz
Ziemniaki, włoszczyznę i cebulę obrać i opłukać. Do garnka włożyć włoszczyznę i cebulę w całości, a ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie wlać 6 szklanek wody, dodać masło, vegetę, sól i pozostałe przyprawy. Gotować około 35 min. Wyjąć włoszczyznę, cebulę oraz liść laurowy i ziele angielskie, a zupę zmiksować z ziemniakami. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy i podgrzać (nie gotować).
Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, posypaną natką pietruszki.
(4-5 porcji)
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/04/krem-ziemniaczany.html