Wykonanie
6
ziemniaków (60 dag).1 porcja
włoszczyzny,1/3 szklanki
śmietany 18-procentowej,1/2
cebuli (5 dag), 1
żółtko,1 łyżka
masła,3 łyżeczki
vegety lub 3
kostki rosołowe,1 łyżeczka
bazylii,1
liść laurowy,5 ziaren
ziela angielskiego,2 łyżki
natki pietruszki,
sól,
pieprzZiemniaki,
włoszczyznę i
cebulę obrać i opłukać. Do garnka włożyć
włoszczyznę i
cebulę w całości, a
ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie wlać 6 szklanek
wody, dodać
masło,
vegetę,
sól i pozostałe
przyprawy. Gotować około 35 min. Wyjąć
włoszczyznę,
cebulę oraz
liść laurowy i
ziele angielskie, a zupę zmiksować z
ziemniakami.
Żółtko wymieszać ze
śmietaną, dodać do zupy i podgrzać (nie gotować).Zupę podawać z
groszkiem ptysiowym lub grzankami, posypaną
natką pietruszki.(4-5 porcji)