ßßß Cookit - przepis na Warzywa - konfitury z zielonych pomidorów

Warzywa - konfitury z zielonych pomidorów

Wykonanie

Najczęściej używane w kuchni miary
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka cukru - 220 g
1 szklanka mleka - 1/4 l
1 łyżka oleju - 14 g
1 łyżka śmietany - 15 g
1 łyżeczka soli - 6 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g
1 łyżka mąki - 16 g
1 łyżka bułki tartej - 9 g
Łączna liczba wyświetleń
Technologia Blogger .
niedziela, 27 kwietnia 2014
1 kg małych zielonych pomidorów, 1 kg cukru,
10 dag rodzynek,
cienko obrana skórka z 1/2 pomarańczy,
1 kawałek cynamonu (2 cm),
po 4 goździki i ziarna ziela angielskiego
Pomidory umyć, osączyć, pokroić ćwiartki lub ósemki, włożyć do
cedzaka i zblanszować, zanurzając na 1-2 min we wrzątku. Skórkę pomarańczową drobno pokroić. Rodzynki umyć i osuszyć.
Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotować syrop. Pomidory wraz ze skórką pomarańczową i przyprawami włożyć do syropu i gotować 3 min. Potem zdjąć z ognia, przykryć ściereczką i pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz wyjąć przyprawy,
dodać rodzynki, zagotować i odstawić. Powtarzać krótkie gotowanie dotąd, aż owoce będą szkliste, a syrop uzyska barwę ciemnego miodu.
Gorące konfitury wkładać do wyprażonych słoików typu twist off. Słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/04/konfitury-z-zielonych-pomidorow.html