Wykonanie
Najczęściej używane w kuchni miary1 szklanka
mąki - 150 g1 szklanka
cukru - 220 g1 szklanka
mleka - 1/4 l1 łyżka
oleju - 14 g1 łyżka
śmietany - 15 g1 łyżeczka
soli - 6 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka
mąki - 16 g1 łyżka
bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .niedziela, 27 kwietnia 20141 kg małych zielonych
pomidorów, 1 kg
cukru,10 dag
rodzynek,cienko obrana skórka z 1/2
pomarańczy,1 kawałek
cynamonu (2 cm),po 4
goździki i ziarna
ziela angielskiegoPomidory umyć, osączyć, pokroić ćwiartki lub ósemki, włożyć docedzaka i zblanszować, zanurzając na 1-2 min we wrzątku.
Skórkę pomarańczową drobno pokroić.
Rodzynki umyć i osuszyć.Z
cukru i 1/2 szklanki
wody ugotować
syrop.
Pomidory wraz ze
skórką pomarańczową i
przyprawami włożyć do
syropu i gotować 3 min.
Potem zdjąć z ognia, przykryć ściereczką i pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz wyjąć
przyprawy,dodać
rodzynki, zagotować i odstawić. Powtarzać krótkie gotowanie dotąd, aż
owoce będą szkliste, a
syrop uzyska barwę ciemnego
miodu.Gorące
konfitury wkładać do wyprażonych słoików typu twist off. Słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia.