ßßß
Burak to super warzywo. Nie dość, że powszechnie dostępne, tanie, łatwe w przechowywaniu, to jeszcze bardzo zdrowe. Zawiera dużo żelaza i jest świetnym naturalnym środkiem krwiotwórczym. Ponadto, dzięki antocyjanom wykazuje właściwości podobne do czerwonego wina (obniża ryzyko zawału). Kwas foliowy i witamina C sprawiają, że buraki są jednym z lepszych pokarmów dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. No i ten kolor!Po ostatnim Wege Bazarze mam jednak wrażenie, że burak nadal kojarzy się z siermięgą i pospolitością- hummus buraczany sprzedawał się najgorzej, a informacja o tym, że ciasto zawiera prawie kilogram buraków odstraszyła kilku potencjalnych zjadaczy mojego pysznego, wegańskiego, buraczanego brownie.Postaram się zamieścić na blogu kilka ciekawych przepisów, które mam nadzieję, przekonają tych uprzedzonych i utwierdzą w przekonaniu tych już przekonanych, że polski burak to nie tylko określenie pewnego typu mężczyzn (suchy żart :P), ale również wartościowy produkt, z którego można zrobić za równo obiad jak i deser.Na początek zupa krem z buraka: banalnie prosta, piękna, smaczna, rozgrzewająca.Składniki:3 duże buraki2 marchewki1 cebula (najlepiej czerwona)1 ząbek czosnku2 jabłka2 ziemniaki2 łyżki masłabulion- ok. 500 ml, ale wszystko zależy od preferowanej gęstości zupy (ja lubię bardzo gęste)sól, cukier, pieprz cytrynowysok z cytryny do smakuśmietana/jogurt/gęste mleko kokosowe do polaniaPrzygotowanie:1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy chwilę. Następnie dorzucamy resztę warzyw i smażymy ok. 10 minut, często mieszając.2. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy obrane i pokrojone jabłko.3. Gdy jabłko rozpadnie się, miksujemy wszystko na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Polewamy śmietaną, jogurtem lub mlekiem kokosowym.Ja dodałam ok. łyżkę cukru, bardzo mało soli, sporo pieprzu i ok. 3 łyżki soku z cytryny. Wszystko jednak zależy od tego jakie macie warzywa: niektóre marchewki i buraki są bardziej słodkie, inne mniej. Tak samo sprawa wygląda z jabłkami. Trzeba eksperymentować :)