Wykonanie
Ostatnio robiłam sporo deserów: słodkich, tłustych, z
czekoladą,
orzechami, kremem. Mimo że śmieszy mnie nieco przerażenie rysujące się na twarzach osób, które zjadłszy kawałek ciasta dowiadują się, że nie było pieczone z pełnoziarnistej
mąki lub, że posłodziłam je "normalnym"
cukrem, a nie np.
syropem z agawy, to rozumiem, że obecnie jemy zbyt wiele
białego pieczywa i
białego cukru. Poniższy przepis jest dla tych, którzy nie wezmą do ust pszennych bułeczek (http://melaniedziela.blogspot.com/2014/09/pszenne-buki-sniadaniowe.html) ani tym bardziej
ciasteczek z
czekoladą (http://melaniedziela.blogspot.com/2014/11/ciasteczka-z-czekolada.html). Zdrowa przekąska z zapomnianej nieco
kaszy kukurydzianej zawiera chrupiące
orzechy i miękkie, słodkie
daktyle. W wersji ortodoksyjnej
polewę czekoladową można pominąć :)Składniki:1 szkl.
kaszy kukurydzianej2 szkl.
wody1/2 szkl.
mleka krowiego lub roślinnego o smaku
waniliowym1 mały
cukier waniliowy2 łyżki
masła2 garście różnych
bakalii:
daktyle,
rodzynki,
orzechy,
wiórki kokosowe,
suszone morelecukier trzcinowy- ilość wedle uznania (u mnie ok. 3 łyżki)
gorzka czekoladasyrop smakowy np. irish cream,
migdałowy,
orzechowy,
waniliowyPrzygotowanie:1. Zagotuj
wodę z
mlekiem, dodaj
masło, powoli wsyp
kaszę. Gotuj ok. 7 minut często mieszając.2. Do ciepłej
kaszy wsyp drobno posiekane
bakalie oraz
cukier. Dokładnie wymieszaj.3. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy, wyrównaj powierzchnię mokrą ręką lub nożem. Przestudzoną masę włóż do lodówki na ok. 2 godz.4.
Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej, dodaj kilka kropel
syropu smakowego, wymieszaj, polej zimne ciasto. Ciasto ładnie wygląda pokrojone w trójkąty.