ßßß
Ostatnio robiłam sporo deserów: słodkich, tłustych, z czekoladą, orzechami, kremem. Mimo że śmieszy mnie nieco przerażenie rysujące się na twarzach osób, które zjadłszy kawałek ciasta dowiadują się, że nie było pieczone z pełnoziarnistej mąki lub, że posłodziłam je "normalnym" cukrem, a nie np. syropem z agawy, to rozumiem, że obecnie jemy zbyt wiele białego pieczywa i białego cukru. Poniższy przepis jest dla tych, którzy nie wezmą do ust pszennych bułeczek (http://melaniedziela.blogspot.com/2014/09/pszenne-buki-sniadaniowe.html) ani tym bardziej ciasteczek z czekoladą (http://melaniedziela.blogspot.com/2014/11/ciasteczka-z-czekolada.html). Zdrowa przekąska z zapomnianej nieco kaszy kukurydzianej zawiera chrupiące orzechy i miękkie, słodkie daktyle. W wersji ortodoksyjnej polewę czekoladową można pominąć :)Składniki:1 szkl. kaszy kukurydzianej2 szkl. wody1/2 szkl. mleka krowiego lub roślinnego o smaku waniliowym1 mały cukier waniliowy2 łyżki masła2 garście różnych bakalii: daktyle, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe, suszone morelecukier trzcinowy- ilość wedle uznania (u mnie ok. 3 łyżki)gorzka czekoladasyrop smakowy np. irish cream, migdałowy, orzechowy, waniliowyPrzygotowanie:1. Zagotuj wodę z mlekiem, dodaj masło, powoli wsyp kaszę. Gotuj ok. 7 minut często mieszając.2. Do ciepłej kaszy wsyp drobno posiekane bakalie oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.3. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy, wyrównaj powierzchnię mokrą ręką lub nożem. Przestudzoną masę włóż do lodówki na ok. 2 godz.4. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kilka kropel syropu smakowego, wymieszaj, polej zimne ciasto. Ciasto ładnie wygląda pokrojone w trójkąty.