ßßß Cookit - przepis na KRAJANKA KUKURYDZIANA Z BAKALIAMI

KRAJANKA KUKURYDZIANA Z BAKALIAMI

nazwa

Wykonanie

Ostatnio robiłam sporo deserów: słodkich, tłustych, z czekoladą, orzechami, kremem. Mimo że śmieszy mnie nieco przerażenie rysujące się na twarzach osób, które zjadłszy kawałek ciasta dowiadują się, że nie było pieczone z pełnoziarnistej mąki lub, że posłodziłam je "normalnym" cukrem, a nie np. syropem z agawy, to rozumiem, że obecnie jemy zbyt wiele białego pieczywa i białego cukru. Poniższy przepis jest dla tych, którzy nie wezmą do ust pszennych bułeczek (http://melaniedziela.blogspot.com/2014/09/pszenne-buki-sniadaniowe.html) ani tym bardziej ciasteczek z czekoladą (http://melaniedziela.blogspot.com/2014/11/ciasteczka-z-czekolada.html). Zdrowa przekąska z zapomnianej nieco kaszy kukurydzianej zawiera chrupiące orzechy i miękkie, słodkie daktyle. W wersji ortodoksyjnej polewę czekoladową można pominąć :)
Składniki:
1 szkl. kaszy kukurydzianej
2 szkl. wody
1/2 szkl. mleka krowiego lub roślinnego o smaku waniliowym
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki masła
2 garście różnych bakalii: daktyle, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe, suszone morele
cukier trzcinowy- ilość wedle uznania (u mnie ok. 3 łyżki)
gorzka czekolada
syrop smakowy np. irish cream, migdałowy, orzechowy, waniliowy
Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę z mlekiem, dodaj masło, powoli wsyp kaszę. Gotuj ok. 7 minut często mieszając.
2. Do ciepłej kaszy wsyp drobno posiekane bakalie oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
3. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy, wyrównaj powierzchnię mokrą ręką lub nożem. Przestudzoną masę włóż do lodówki na ok. 2 godz.
4. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kilka kropel syropu smakowego, wymieszaj, polej zimne ciasto. Ciasto ładnie wygląda pokrojone w trójkąty.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/11/krajanka-kukurydziana-z-bakaliami.html