Wykonanie
Bardzo smaczna wersja
mięsnej zapiekanki.
Mięso jest wilgotne dzięki warstwom z
białej kapusty i może być podane na obiad z
ziemniakami lub
ryżem i surówką.Muszę przyznać,że trochę za mocno przypiekłam wierzch,a to dlatego,że nie wyłączyłam piekarnika od razu,jak zadzwonił zegar,ale i tak wyszło całkiem smaczne jedzonko i obiad na 2 dni :)Pomysł znalazłam w "Tinie"i minimalnie zmodyfikowałam.

80 dkg
mięsa mielonego - u mnie z
indyka3 małe
cebulkispora garść
płatków owsianych - można pominąć,ja użyłam,że
mięso lepiej się "trzymało"2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
musztardy2
jajka10-15 dkg
wędzonego boczku30-40 dkg
białej kapustysól,
pieprz,
tymianektłuszcz do formy i do smażenia
Cebule kroję w kostkę,
kapustę drobno szatkuję.Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam
kapustę,smażę,aż zmięknie,pod koniec dodaję połowę
cebuli.Można lekko podlać
wodą,żeby się nie przypaliła.Do miski
daję mięso oraz koncentrat,
sól,
pieprz,resztę
cebuli,
musztardę,
płatki,
jajka i całość dokładnie wyrabiam na jednolitą masę.Formę keksową smaruję tłuszczem i układam 1/3
mięsa ma spód,następnie
daję 1/2
kapusty,
mięso,
kapustę i ostatnią warstwę
mięsa.Wierzch posypuję pokrojonym w kostkę
boczkiem wymieszanym z
tymiankiem.Piekę w piekarniku nagrzanym do 210 st.przez 20 min.,następnie zmniejszam temp.do 180-190 i dopiekam kolejne 30-40 min.Smacznego!!!