ßßß Cookit - przepis na Mięso mielone zapiekane z kapustą :)

Mięso mielone zapiekane z kapustą :)

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna wersja mięsnej zapiekanki.Mięso jest wilgotne dzięki warstwom z białej kapusty i może być podane na obiad z ziemniakami lub ryżem i surówką.Muszę przyznać,że trochę za mocno przypiekłam wierzch,a to dlatego,że nie wyłączyłam piekarnika od razu,jak zadzwonił zegar,ale i tak wyszło całkiem smaczne jedzonko i obiad na 2 dni :)Pomysł znalazłam w "Tinie"i minimalnie zmodyfikowałam.
80 dkg mięsa mielonego - u mnie z indyka
3 małe cebulki
spora garść płatków owsianych - można pominąć,ja użyłam,że mięso lepiej się "trzymało"
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy
2 jajka
10-15 dkg wędzonego boczku
30-40 dkg białej kapusty
sól,pieprz,tymianek
tłuszcz do formy i do smażenia
Cebule kroję w kostkę,kapustę drobno szatkuję.Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam kapustę,smażę,aż zmięknie,pod koniec dodaję połowę cebuli.Można lekko podlać wodą,żeby się nie przypaliła.Do miski daję mięso oraz koncentrat,sól,pieprz,resztę cebuli,musztardę,płatki,jajka i całość dokładnie wyrabiam na jednolitą masę.Formę keksową smaruję tłuszczem i układam 1/3 mięsa ma spód,następnie daję 1/2 kapusty,mięso,kapustę i ostatnią warstwę mięsa.Wierzch posypuję pokrojonym w kostkę boczkiem wymieszanym z tymiankiem.Piekę w piekarniku nagrzanym do 210 st.przez 20 min.,następnie zmniejszam temp.do 180-190 i dopiekam kolejne 30-40 min.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/02/mieso-mielone-zapiekane-z-kapusta.html