ßßß Cookit - przepis na Klopsiki ze spaghetti :)

Klopsiki ze spaghetti :)

nazwa

Wykonanie

Taki oto pomysł na obiad podsunął mi mój syn zapytany co miałby ochotę zjeść:) Metodą kalamburów,żebym nie miała zbyt łatwo,nakreślał w powietrzu swój pomysł.Przyznaję,że mi się spodobał,bo lubię makaron więc przystąpiłam do działania z tym większą radością,że na obiad w pełnym zestawieniu załapał się również mąż,który znów ma zamiar wrócić do diety ograniczając węglowodany,przez co ja będę musiała kombinować dwa zestawy-dietetyczny "mężowski"i drugi dla mnie i syna pamiętając,że małolat nie wszystko lubi:)
klopsy:
50 dkg mielonego - jak zwykle użyłam z indyka
ok.4 dkg bułki tartej
1 żółtko
2 - 3 dkg parmezanu + trochę do starcia na wierzch(opcjonalnie)
1 spora łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
olej do smażenia
sos:
40 dkg krojonych pomidorków z puszki
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sporo posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
oliwa
30 dkg spaghetti - jak sos i klopsy są już prawie gotowe,gotuję spaghetti w osolonym wrzątku,odcedzam zachowując chochlę wody w której się gotował
Wszystkie składniki klopsów mieszam w misce,przykrywam i wstawiam do lodówki na ok.30-40 min.Na dużej patelni rozgrzewam oliwę i krótko podsmażam posiekaną cebulę,a po chwili dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek.Mieszam,żeby się nie przypalił.Dodaję pomidory z puszki,koncentrat,cukier,przyprawy,natkę i dolewam tyle wody,ile zmieściło się w puszce po pomidorkach.Jak sos zacznie się gotować zmniejszam ogień i prażę sos przez ok.godzinę,aż zacznie gęstnieć.Po wyjęciu z lodówki masy mięsnej formuję malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i dokładnie,z każdej strony obsmażam na rozgrzanym tłuszczu.Ugotowane spaghetti mieszam z soem pomidorowym oraz chochlą wody od gotowania,wykładam na talerze,a na to klopsiki i posypuję startym serem.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/02/klopsiki-ze-spaghetti.html