Wykonanie
Kasza jaglana zaczyna smakować nie tylko mnie,ale również moim domownikom.Placuszki znikły z talerza niespodziewanie pod moją nieobecność w kuchni,
winny czynu nie znalazł się do tej
pory;)Podałam placki na słodko,bo posypane pudrem,ale
powiem szczerze,że z
sosem majonezowo-
jogurtowym z
tabasco smakują równie dobrze,a może nawet bardziej.Proponuję zatem wypróbować różne dodatki smakowe.Przepis pochodzi z książeczki"Niezwykłe potrawy ze zwykłych
kasz"z 2001 r.

3/4 szkl.
kaszy jaglanej30 dkg
surowej marchewki2-3
jajkaszczypta
proszku do pieczeniatrochę
mąki - nie jest potrzebna jeśli
kasza nie sprawia kłopotów podczas smażenia,moje placuszki się rozpadały więc dodałam
mąkęgałka muszkat.-opcjonalnie,jeśli dodajemy to niewiele,żeby
kasza nie nabrała gorzkawego smaku
sólolej do smażenia
cukier puder i kwaśna
śmiet.lub
jogurt nat.w wersji na słodko - opcjonalnie
Kaszę wrzucam na suchą patelnię i prażę przez chwilę,aż zacznie wydzielać przyjemny zapach.Wsypuję do garnka,zalewam ok.1 1/2 szkl.
wody i gotuję,aż
kasza się rozklei,jeśli potrzeba dolewam
wodę.Można również,tak jak podaje oryginalny przepis,ugotować
kaszę bez prażenia zalewając 3 szkl.wodyDo ostudzonej dodaję startą na drobne wiórki
marchewkę,
mąkę,
sól,proszek,
jajka i mieszam na jednolitą masę.Na rozgrzanym
oleju smażę niewielkie placuszki.Najsmaczniejsze tuż po usmażeniu.Smacznego!!!