Wykonanie
Przepis podpatrzyłam od Ani Starmach oglądając jej program.Od razu owsianka przypadła mi do gustu i wiedziałam,że muszę ją zrobić.Wbrew pozorom robi się ją szybko,smakuje wyśmienicie,choć ujęłabym jej nieco
słodyczy,ale to tylko moja opinia.

porcja na 3 ramekiny:1 szklanka
płatków owsianych - użyłam niepełną szkl.zwykłych,choć w oryginale są błyskawiczne1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
rodzynek - dałam 12 łyżki
suszonej żurawiny - dałam 11 łyżka
otrębów pszennych100 ml
mleka100 ml
mleczka kokosowego1
jajko1 łyżeczka
miodu - pominę następnym razem1
banan1
jajkoodrobina
masła do położenia na wierzch
wiórki kokosowe do posypaniaZwykłe
mleko podgrzewam i zalewam nim
płatki,mieszam i odstawiam,aż napęcznieją.W drugiej misce mieszam resztę składników(poza
masłem,
bananem i wiórkami),dodaję do masy namoczone
płatki,mieszam.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Masę przekładam do żaroodpornych foremek,na wierzch każdej kładę po kilka kawałków
banana,posypuję wiórkami i kładę odrobinę
masła.Zapiekam ok.10-15 min.aż wierzch lekko się zrumieni.W międzyczasie przygotowuję
orzechy:4 łyżki różnych
orzechów - u mnie laskowe i
migdały - siekam niezbyt drobno4 łyżki
cukru1 niepełna łyżka
masła2 łyżki
wodyCukier rozpuszczam z
wodą na niewielkiem ogniu,gdy zaczyna się karmelizować dodaję
orzechy i
masło i mieszając prażę przez chwilę.Gotowe wylewam na papier do pieczenia.Gdy ostygną wykładam na wierzch upieczonej owsianki.Owsianka jest najsmaczniejsza ciepła,tuż po zapieczeniu.Smacznego!!!