Wykonanie
Czy Wy też czasem macie wyrzuty sumienia kupując kolejną książkę z przepisamy?Moja kolekcja się rozrasta,choć do zbiorów bibliotecznych mi jeszcze daleko,to już zastanawiam się,gdzie te księgi ulokować.Przepisów starczy na lata i jeszcze następne pokolenie będzie miało w czym wybierać,to wczoraj znów dokupiłam kolejną.Wędrując po sklepie z książką pod pachą biłam sie z myślami-kupić,nie kupić,kupić...Kupiłam!Oczywiście od razu przystapiłam do przeglądania,co ciekawego mi oferuje,aż jest tam 1001 pomysłów na dania jednogarnkowe,to naprawdę miałam w czym wybierać.Padło na
rybkę,jak na piątek przystało:)przed pieczeniem

po upieczeniu

2 łyżki
masła2 duże
pory - oczyszczam,kroję w półpasterki15 dkg
pieczarek - oczyszczam kroję w plasterki2 małe
cukinie - kroję w plastry,ja dodatkowo zdjęłam skórkę4
pomidory - powinny być obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,ja jednak użyłam krojonych z kartonika1 łyżka posiekanego,świeżego
koperku100 ml białego
wytrawnego wina200 ml
bulionu rybnego4 łyżeczki
mąki kukurydzianej + odrobina zimnej
wody do rozmieszania40-50 dkg
dorsza - u mnie mrożony,kroję w grubszą kostkę ok.3/3 cm
sól i
pieprz na
ciasteczka potrzebne będzie:17,5 dkg
mąki samorosnącej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
koperku posiekanego2-3 łyżki
masła4-5 łyżek
mlekaszczypta
soliNa dużej patelni rogrzewam
masło i wrzucam
pory,po 2 min.
cukinie,
pieczarki i
pomidory(jeśli tak jak ja użyjecie tych z kartonu,to trzeba dłużej odparować danie lub zmniejszyć ilość
bulionu)oraz
koperek i duszę na wolnym ogniu jakieś 3 min.Wlewam
bulion i
wino,zagotowuję i zmniejszam ogień,żeby danie się wolno dusiło.Następnie dolewam
mąkę kukurydz.z
wodą,mieszam i lekko podduszam do zgęstnienia.Doprawiam
solą i
pieprzem do smaku.dodaję pokrojoną
rybę,nierozmrożoną.Jeśli jest rozmrożona lub świeża proponuję dodać ją tuż przed włożeniem do piekarnika,zdejmuję z ognia.Nagrzewam piekarnik do 200 stopni.Składniki ciasta zagniatam,rozciągam na grubość 1 cm i wycinam 5 cm krążki.Zawartość patelni przekładam do naczynia do zapiekania,na wierzch kładę
ciasteczka i zapiekam 30-40 min w nagrzanym piekarniku.Smacznego!!!