Wykonanie
Delikatne i aromatyczne dzięki świeżym
ziołom danie
rybne na obiad lub kolację na ciepło.Przepis pochodzi z małej książeczki"
Ryby smaczne i zdrowe"H.Szymanderskiej.Zmniejszyłam ilość
ryby z 80 na 45 dkg.użyłam
dorsza,a nie jak podaje przepis
morszczuka.

45 dkg
ryby - u mnie mrożony
dorsz2
porysporo siekanej
natki pietruszki,
szczypiorku,
koperku - jeśli użyjemy świeżych danie będzie miało wyrazistszy aromatszklanka
śmietany1 łyżka ostrej
musztardy1/4 szkl.
bulionuszczypta
cukrusok z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejsól i
pieprztłuszcz do smażenia
Rybę solę,posypuje
pieprzem i skrapiam
sokiem z cytryny,wkładam do lodówki na godzinę.W międzyczasie oczyszczam
pory,kroję w półplastry,
daję sól,
pieprz i
sok z cytryny oraz szczyptę
cukru i na rozgrzanym tłuszczu duszę je kilka minut.Na patelni obsmażam
rybę z obu stron.Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.W naczyniu żaroodp.układam
pory,posypuję świeżymi,posiekanymi
ziołami,na to układam
rybę.W kubeczku mieszam
śmietanę z
musztardą,w zimnym
bulionie mieszam
mąkę,łączę ze
śmietaną,można doprawić w razie potrzeby i całością zalewam
rybę.Piekę do momentu,aż sos zacznie się ścinać,u mnie trwało to ok.40 min.Wg.oryginalnego przepisu powinno wystarczyć 20-25 min.Smacznego!!!