ßßß Cookit - przepis na Dorsz po skandynawsku :)

Dorsz po skandynawsku :)

nazwa

Wykonanie

Delikatne i aromatyczne dzięki świeżym ziołom danie rybne na obiad lub kolację na ciepło.Przepis pochodzi z małej książeczki"Ryby smaczne i zdrowe"H.Szymanderskiej.Zmniejszyłam ilość ryby z 80 na 45 dkg.użyłam dorsza,a nie jak podaje przepis morszczuka.
45 dkg ryby - u mnie mrożony dorsz
2 pory
sporo siekanej natki pietruszki,szczypiorku,koperku - jeśli użyjemy świeżych danie będzie miało wyrazistszy aromat
szklanka śmietany
1 łyżka ostrej musztardy
1/4 szkl.bulionu
szczypta cukru
sok z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
Rybę solę,posypuje pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny,wkładam do lodówki na godzinę.W międzyczasie oczyszczam pory,kroję w półplastry,daję sól,pieprz i sok z cytryny oraz szczyptę cukru i na rozgrzanym tłuszczu duszę je kilka minut.Na patelni obsmażam rybę z obu stron.Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.W naczyniu żaroodp.układam pory,posypuję świeżymi,posiekanymi ziołami,na to układam rybę.W kubeczku mieszam śmietanę z musztardą,w zimnym bulionie mieszam mąkę,łączę ze śmietaną,można doprawić w razie potrzeby i całością zalewam rybę.Piekę do momentu,aż sos zacznie się ścinać,u mnie trwało to ok.40 min.Wg.oryginalnego przepisu powinno wystarczyć 20-25 min.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/09/dorsz-po-skandynawsku.html