Wykonanie
Ciasto filo nie chciało ze mną współpracować,rwało się,nie dało się ładnie uchwycić na zdjęciu,ale smak dania obłędny!!! Przepis z kuchni greckiej,z książki "Essential Mediterranean".

8 płatów
ciasta filo - można zamienić na francuskie500 ml
bulionu drobiowego125 ml
mleka45-50 dkg
filetów z kurczaka6 dkg
masła + dodatkowe 6-8 dkg rozpuścić2
cebulki dymki6 dkg
mąki20 dkg
fety - polecam prawdziwą
fetę dobrej jakości,a nie
ser fetopodobny1 łyżka posiekanego
szczypiorku1 łyżka posiekanego
koperku1/4 łyżeczki gałki muszkat.1
jajko lekko rozbełtane - pominęłamW garnku zagotowuję
bulion i dodaję do niego pokrojone w kostkę
filety z kurczaka i gotuję ok 10 min.do miękkości na mniejszym ogniu.Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni(jeśli używamy
ciasta francuskiego to piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy pie przez 15 min w tej temp.a następnie obniżamy do 180 i pieczemy kolejne 30 min lub do momentu,aż ciasto będzie miało złoty kolor).Podgotowanego
kurczaka wyjmuję z
bulionu,a jeśli sporo
bulionu wyparowało,to dopełniam do poziomu 500 ml
wodą.W rondlu rozgrzewam 6 dkg
masła i na nim podsmażam
cebulkę pokrojoną w kostkę,dodaję
mąkę i mieszając podsmażam 30 sek.Zdejmuję z ognia i stopniowo,powoli dolewam
bulion i
mleko cały czas mieszając.Stawiam z powrotem na małym ogniu i zagotowuję cały czas mieszając.Ponownie zmniejszam ogień,żeby się nie przypaliło i pozostawiam na nim sos,aż do zgęstnienia,ok.3 min.i zdjemuję z ognia.Naczynie żaroodp.smaruję cienką warstwą rozpuszczonego
masła 6-8 dkg,wykładam pierwszy arkusz ciasta,smaruję je
masłem,delikatnie,bo łatwo się rozrywa,na to następną warstwę,każdą smarując
masłem i sklejając brzegi(na op.powinna być instrukcja,jak postępować z
ciastem).Na dnie naczynia ma być 4 warstwy ciasta,na to
kurczak wymieszany z posiekanym
szczypiorkiem,
koperkiem,
fetą w kostkę,
jajkiem oraz gałką muszkat.oraz sosem z
mąką.Ponownie przykrywam
ciastem postępując tak,jak z warstwą na dnie,wierzch też smaruję
masłem.Wkładam do nagrzanego piekarnika na 40-45 min.Przyznaję,że
ciasto filo sprawiało mi trochę trudności,płaty były większe niż naczynie,a ciasto bardzo delikatne,to
będę wracać do tego dania,bo przypadło nam do gustu. Smacznego!!!