Wykonanie
Danie
rodem z Francji,w wersji drobiowej lub wieprzowej,jednogarnkowe,smaczne i dość szybko się je robi.Odpowiednie na obiad,gdy ma się niewiele czasu na przygotowanie.

po 1 łyżce
masła i
oleju4 niezbyt grube
filety z piersi kurczaka(1 podwójna pierś przekrojona z grubości na pół)lub kotletów wieprzowych4 łyżki
białego wina lub tyle samo
bulionu z kurczaka250 ml
śmietany1 łyżka
musztady Dijon1
pomidor-sparzam,zdejmuję skórkę,kroję w kostkę1 łyżka
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz,suszony
tymianek,
natka pietruszkiMasło i
olej rozgrzewam na głębokiej patelni.
Mięso rozbijam,doprawiam
solą i
pieprzem z obu stron i wrzucam na gorący tłuszcz,smażę do przypieczenia z obu stron.Następnie
mięso i tłuszcz z patelni przekładam na osobny talerz,a na patelnię wlewam
wino(lub
bulion),dodaję
tymianek i na wolnym ogniu duszę 2-3 min.aż
wino lekko odparuje.Dolewam
śmietanę,koncentrat
pomid.smażę 2 min.dodaję podsmażone
mięso i smażę razem na wolnym ogniu,aż
mięso będzie dobrze podpieczone.Następnie dodaję
musztardę,pokrojonego
pomidora,
przyprawy i mieszając podgrzewam,żeby potrawa przeszła
smakami.Podaję z młodymi ziemniaczkami z
wody i surówką.Smacznego!!!