Wykonanie
Jak wskazuje nazwa dania dziś będzie coś z kuchni francuskiej. Zakupiona niedawno książka "French food and cooking"
daje wiele możliwości do spróbowania smaków Francji.Dania są dość proste do wykonania,z ogólnie dostępnych składników dlatego zdecydowałam się na jej zakup.Fricassee przyrządzałam po raz pierwszy-
mięso,duszone tak,by pozostało białe, podaje się z
białym sosem,w którym się dusiło.

1.2-1.3 kg
kurczaka pokrojonego na kawałki - ja dałam udka przekrojone na pół ok.1kg5.5 dkg
masła2 łyżki
oleju3 łyżki
mąki pszennej250 ml
wytrawnego białego wina - ja dałam ok.180 ml750 ml
bulionu z kurczakaok.1/4 łyżeczki
białego pieprzu22 dkg
pieczarek najlepiej takich najmniejszych,które dodajemy w całości - ja użyłam normalnych krojąc je na 4 części1 łyżka
soku z cytryny16- 24 małych
cebulek obranych,niekrojonych - ja dałam 8 małych
szalotek125 ml
wody1 łyżeczka
cukru90 ml
śmietany kremówkinatka pietruszki pokrojona do dekoracji - pominęłam
bouquet garni -gałązki
tymianku,
listki laurowe i
natka pietruszki związane,by można je było łatwo usunąć z potrawy - ja dodałam trochę suszonego
tymianku,świeżą
natkę i 3
listki laurowe,wyjęłam tylko listki laur.Na dużej głębokiej patelni rozgrzałam
masło i wrzuciłam na nie
kurczaka,gotowałam 10 min.do lekkiego zezłocenia.Można
mięso smażyć partiami,gotową zdejmując z patelni.Całość obsypałam
mąką,tak,żeby
kurczak był nią dokładnie pokryty i na wolnym ogniu dusiłam jeszcze 4 min. pod przykryciem.Następnie dodałam
wino i
bulion i dokładnie wymieszałam.Gdy zaczęło się gotować dodałam
bouquet garni przerobione na swój sposób,
biały pieprz i odrobinę
soli.Dusiłam pod przykryciem 25-30 min. aż sok z
kurczaka wypływał czysty.Na osobnej patelni na
oleju smażyłam na wolnym ogniu ćwiartki
pieczarek skropione
sokiem z cytryny - ok 4 min.Po tym czasie zdejmuję
pieczarki na talerz ,a na patelnię wczucam w całości
szalotki,dodaję
cukier i
wodę i duszę na wolnym ogniu ok.10 min.Gdy
kurczak jest gotowy trzeba usunąć
bouquet garni,a
kurczaka wyjąć na talerz,natomiast do sosu dodać ten od
cebulki,wymieszać i dusić bez przykrycia,aż zmniejszy objętość o połowę.Następnie dodaję
śmietanę,mieszam dokładnie i dorzucam
kurczaka,
pieczarki,
cebulkę,podgrzewam razem,jeśli ostygło i danie gotowe.Podałam z
ziemniakami.Danie wydaję się na bardzo pracochłonne i przyznaję,że trochę czasu mi ono zajęło,ale smakowało rewelacyjnie więc było warto.Smacznego!!!