Wykonanie
12 kwietnia to Dzień
Czekolady-dowiedziałam się o tym dzisiaj czytając wiadomości.Dobrze się więc złożyło,że nieświadoma dzisiejszej okazji przygotowałam wczoraj ciasto
czekoladowe,którym wirtualnie chcę się z
Wami podzielić.Pomysł zaczerpnęłam od Konstancji,uczestniczki programu "Ugotowani"sezon 3.Przepis od razu przypadł mi do gustu,bo uwielbiam
czekoladę,to po pierwsze,a po drugie zawsze ciekawiło mnie jej połączenie z
chili.Nie zwlekając,pomaszerowałam do sklepu po składniki,ale jak to bywa przy zakupach bez listy,zapomniałam kupić najważniejszy składnik,czyli
gorzką czekoladę.Zastąpiłam ją
kakao więc ciasto nie miało tak intensywnego smaku,ale wczoraj przygotowałam je na bazie
czekolady i smak był dużo lepszy.Wprowadziłam niewielkie zmiany do przepisu rezygnując z
sosu tabasco i
papryki pepperoni.

porcja na keksówkę20 dkg
gorzkiej czekolady20 dkg
cukru pudru15 dkg
masłałyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy - dałam łyżeczkę
cukru z prawdziwą
wanilią2,5-3
papryczki chili - ja dałam 2,5 strąka średnio
ostrych papryczek(smak
chili powinien być dobrze wyczuwalny,ale też nie może dominować w cieście)spora szczypta suszonych
płatków chiliświeże maliny/jagody/czerwona
porzeczka - można część dodać do masy przed pieczeniem,ja tylko dekoruję wierzch przed podaniem4 całe
jajka3 łyżki
mąki pszennejszczypta
solisok z połówki
cytryny2/3 szkl.
wody - ja
daję 1/3 czyli ok.85 ml
lody wanilioweDo garnka wlewam
wodę,dosypuję puder i
cukier waniliowy oraz
sok z cytryny,gdy się zagotuje dodaję pokrojone w kawałeczki
chili i gotuję 10 minut na wolnym ogniu.W drugim garnku roztapiam
masło i połamaną na kawałeczki
czekoladę,a gdy się rozpuszczą dodaję surowe
jajka(proponuję je lekko rozbełtać wcześniej,żeby się łatwiej połączyły z resztą,a masa się nie zważyła)
sól,
płatki suszonego
chili,
proszek do pieczenia i
mąkę.Nie gotuję tej masy tylko łączę składniki.Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.Po lekkim przestudzeniu łączę obie masy(całość powinna
mieć płynną konsystencję),wlewam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 minut(ja piekłam 40 min.)Przed podaniem ciasto dekoruję
owocami(tym razem były to świeże
maliny)oraz dokładam
lody waniliowe,które świetnie współgrają z
ciastem.Smacznego!!!