Wykonanie
I kolejny torcik w mojej kolekcji.Tym razem solenizantem był 52 letni mężczyzna. Jak powszechnie wiadomo, panowie to mali chłopcy więc solenizant dostał tort z dwoma misiami ( pomysł podrzuciła partnerka solenizanta).
Biszkopt orzechowy przełożony pyszną frużeliną
wiśniową z wyraźnie wyczuwalną nutką
cynamonu i dużą ilością lekkiej jak piórko
bitej śmietany. Całość skomponowała się idealnie, tort nie był ani za słodki ani za kwaśny.Poniżej jak się prezentował;)

Składniki:6
jajek6 łyżek
orzechów3 łyżki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia6 łyżek
cukru drobnego do wypieku4.5 łyżki
bułki tartejWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić je na sztywno. Do masy
białkowej dodać
cukier oraz
żółtka, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać przesianą i wymieszaną z
proszkiem do pieczenia mąkę. Do masy biszkoptowej dodajemy zmielone
orzechy oraz
bułkę tartą. Całość dokładnie jednak delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopty pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy je na 3 części. Oczywiście można je upiec osobno (ja tak robiłam), należy wtedy podzielić podane składniki na 3 części.Składniki:700 g
wiśni2 łyżeczki
żelatynysok z połowy
cytrynyłyżeczka
cynamonupół szklanki
wodypół szklanki
cukruWykonanie:
Wiśnie przełożyć do garnuszka, dodać
wodę i
cukier, całość podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru. Następnie do
owoców dodać wyciśnięty sok z połowy
cytryny oraz łyżeczkę zmielonego
cynamonu, dokładnie wymieszać. W miseczce rozrobić 1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanej w minimalnej ilości
wody i dodać do masy owocowej, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać rozpuszczoną
żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Podczas stygnięcia masa będzie gęstniała, gotowa będzie dość zbita.Składniki:1 litr
śmietany kremówki3-4 łyżki
cukru pudruWykonanie: Dobrze schłodzoną kremówkę przelać do misy miksera, dodać
cukier puder i całość ubić na sztywną masę. W miseczce rozpuścić 4 łyżeczki
żelatyny, delikatnie przestudzić. Do gotowej
żelatyny dodać łyżkę
bitej śmietany wymieszać, dodać kolejną porcję
śmietany i również wymieszać. Następnie zmieszaną
żelatynę z kremówką przelać do całości reszty masy i za pomocą miksera na najszybszych obrotach dokładnie wymieszać.Wykonanie
tortu: Układamy pierwszy blat
biszkoptu, na to frużelinę
owocową, 1/3
bitej śmietany,
biszkopt, frużelinę kolejną porcję
bitej śmietany,
biszkopt, frużelinę i resztę kremu
śmietanowego.