ßßß Cookit - przepis na Rogale Marcińskie

Rogale Marcińskie

nazwa

Wykonanie

11 Listopada już jutro więc najwyższy czas i pora wziąć się za przygotowywanie Rogali Świętomarcińskich;)
Zna je chyba każdy ale zapewne większość z nas nie wie skąd wywodzi się ich tradycja. A więc trochę z historii.
Początek produkcji rogali datuje się na rok 1891 kiedy to proboszcz parafii św. Marcina poprosił swoich wiernych aby w tym dniu uczynili coś dla biednych. Obecny na tej mszy był cukiernik Józef Melzer który zaproponował swojemu szefowi wypiek rogali. W ten sposób rogale trafiły na poznańskie ulice, bogaci kupowali je natomiast biedni dostawali za darmo.
Rogal jest przepyszny. Ciasto półfrancuskie nadziane białym makiem z dodatkiem bakalii, jednym słowem niebo w gębie.
Przepis pochodzi ze strony Rogalemarcińskie.pl
Polecam bardzo;)
Składniki masa:
250 gramów białego maku
300 gramów okruchów biszkoptowych
szklanka cukru
120 gramów orzechów arachidowych
120 gramów rodzynek
400 gramów masła
10 ml esencji migdałowej
120 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej
Wykonanie: Mak zaparzamy w mleku i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy i przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy masło,cukier i całość przesmażamy na niewielkim ogniu (uważać żeby mak się nie przypalił). Do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy(pokrojone na mniejsze kawałki), skórkę pomarańczową,esencję i okruchy biszkoptowe, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę pozostawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce.
Składniki ciasto:
4.5 szklanki mąki pszennej typ 500
2 jajka
pół kostki drożdży
1/2 szklanki cukru
szklanka ciepłego mleka
pół szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki soli
300 gramów margaryny
Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone w mleku drożdże, cukier, jajka i sól. Całość mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno być lepkie i chłodne. Kolejno ciasto należy uformować w prostokąt, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie wałkujemy w prostokąt. Margarynę należy rozsmarować równomiernie na 2/3 ciasta i złożyć je na 3 części. Należy zlepić brzegi i wałkować ciasto używając jak najmniej mąki do podsypywania. Ciasto złożyć tak jak poprzednio na 3 części, a proces ten powtórzyć jeszcze 3 razy. Po tym czasie ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 5-10 godzin. Po tym czasie ciasto przeciąć wzdłuż dłuższego boku na 2 części a z każdej z nich powycinać trójkąty. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na trójkąty, zwinąć. Gotowe rogale zostawiamy do podwojenia objętości. Gdy urosną smarujemy je jajkiem i wodą (w proporcji 1:1). Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe lukrujemy i posypujemy orzechami włoskimi.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/11/rogale-marcinskie.html