ßßß
Składniki masa:250 gramów białego maku300 gramów okruchów biszkoptowychszklanka cukru120 gramów orzechów arachidowych120 gramów rodzynek400 gramów masła10 ml esencji migdałowej120 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanejWykonanie: Mak zaparzamy w mleku i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy i przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy masło,cukier i całość przesmażamy na niewielkim ogniu (uważać żeby mak się nie przypalił). Do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy(pokrojone na mniejsze kawałki), skórkę pomarańczową,esencję i okruchy biszkoptowe, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę pozostawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce.Składniki ciasto:4.5 szklanki mąki pszennej typ 5002 jajkapół kostki drożdży1/2 szklanki cukruszklanka ciepłego mlekapół szklanki oleju2 płaskie łyżeczki soli300 gramów margarynyWykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone w mleku drożdże, cukier, jajka i sól. Całość mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno być lepkie i chłodne. Kolejno ciasto należy uformować w prostokąt, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie wałkujemy w prostokąt. Margarynę należy rozsmarować równomiernie na 2/3 ciasta i złożyć je na 3 części. Należy zlepić brzegi i wałkować ciasto używając jak najmniej mąki do podsypywania. Ciasto złożyć tak jak poprzednio na 3 części, a proces ten powtórzyć jeszcze 3 razy. Po tym czasie ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 5-10 godzin. Po tym czasie ciasto przeciąć wzdłuż dłuższego boku na 2 części a z każdej z nich powycinać trójkąty. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na trójkąty, zwinąć. Gotowe rogale zostawiamy do podwojenia objętości. Gdy urosną smarujemy je jajkiem i wodą (w proporcji 1:1). Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe lukrujemy i posypujemy orzechami włoskimi.Smacznego;)