ßßß Cookit - przepis na Jabłkowo - serowa rozkosz

Jabłkowo - serowa rozkosz

nazwa

Wykonanie

Kto potrafi oprzeć się połączeniu orzechów, cynamonu, jabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością jabłek, to coś co na pewno nie jednemu posmakuje;) Nam smakowało bardzo, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Przepis zaczerpnięty z jednego z czasopism.
Składniki ciasto:
2 jajka
40 gram masła roztopionego, ostudzonego
100 gram cukru
50 gram mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
80 gram zmielonych drobno orzechów włoskich
łyżeczka kwasku cytrynowego
2 łyżki zimnej wody
Wykonanie: Jajka z cukrem i wodą ubić na gęstą pianę. Ciągle ubijając dodawać partami zmielone orzechy, następnie przestudzone masło, a na sam koniec przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem do połączenia się składników. 24 cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem (spód i boki) oraz delikatnie obsypać mąką. Do przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto i piec je przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka.
Składniki masa serowa:
350 gram białego sera zmielonego
szczypta startej drobno laski wanilii
czubata łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
400 ml mleka
50 gram cukru
budyń waniliowy
żółta galaretka
Wykonanie: Twaróg utrzeć z wanilią i cynamonem, dodać do niego kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszać. Budyń ugotować na mleku, dodać do niego galaretkę (proszek), zagotować cały czas mieszając. Ugotowany budyń dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, schłodzić do stężenia.
Składniki masa jabłkowa:
1 kg jabłek
80 gram cukru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kwasku cytrynowego
20 gram żelatyny
Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na plastry. Pokrojone jabłka włożyć do garnka i zalać je 300 ml wody, dodać cukier, cynamon i wymieszać. Całość gotować kilka minut, uważać aby jabłka się nie rozpadły. Po tym czasie jabłka odcedzić(zostawiając sok w którym się gotowały) i wyłożyć je na ciasto. Do miseczki wsypać 20 gram żelatyny i zalać ją 100 ml zimnej wody, odczekać chwilę aby żelatyna napęczniała. Gdy żelatyna będzie już gotowa rozpuścić ją w kąpieli wodnej i dodać do soku (w którym gotowały się jabłka), dokładnie wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na jabłka, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/10/jabkowa-rozkosz.html