ßßß
Składniki ciasto:2 jajka40 gram masła roztopionego, ostudzonego100 gram cukru50 gram mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczenia80 gram zmielonych drobno orzechów włoskichłyżeczka kwasku cytrynowego2 łyżki zimnej wodyWykonanie: Jajka z cukrem i wodą ubić na gęstą pianę. Ciągle ubijając dodawać partami zmielone orzechy, następnie przestudzone masło, a na sam koniec przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem do połączenia się składników. 24 cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem (spód i boki) oraz delikatnie obsypać mąką. Do przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto i piec je przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka.
Składniki masa serowa:350 gram białego sera zmielonegoszczypta startej drobno laski waniliiczubata łyżeczka cynamonupół łyżeczki kwasku cytrynowego400 ml mleka50 gram cukrubudyń waniliowyżółta galaretkaWykonanie: Twaróg utrzeć z wanilią i cynamonem, dodać do niego kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszać. Budyń ugotować na mleku, dodać do niego galaretkę (proszek), zagotować cały czas mieszając. Ugotowany budyń dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, schłodzić do stężenia.
Składniki masa jabłkowa:1 kg jabłek80 gram cukrułyżeczka cynamonułyżeczka kwasku cytrynowego20 gram żelatynyWykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na plastry. Pokrojone jabłka włożyć do garnka i zalać je 300 ml wody, dodać cukier, cynamon i wymieszać. Całość gotować kilka minut, uważać aby jabłka się nie rozpadły. Po tym czasie jabłka odcedzić(zostawiając sok w którym się gotowały) i wyłożyć je na ciasto. Do miseczki wsypać 20 gram żelatyny i zalać ją 100 ml zimnej wody, odczekać chwilę aby żelatyna napęczniała. Gdy żelatyna będzie już gotowa rozpuścić ją w kąpieli wodnej i dodać do soku (w którym gotowały się jabłka), dokładnie wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na jabłka, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.Smacznego;)