Wykonanie
Kto potrafi oprzeć się połączeniu
orzechów,
cynamonu,
jabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością
jabłek, to coś co na pewno nie jednemu posmakuje;) Nam smakowało bardzo, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Przepis zaczerpnięty z jednego z czasopism.

Składniki ciasto:2
jajka40 gram
masła roztopionego, ostudzonego100 gram
cukru50 gram
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczenia80 gram zmielonych drobno
orzechów włoskichłyżeczka kwasku
cytrynowego2 łyżki zimnej
wodyWykonanie:
Jajka z
cukrem i
wodą ubić na gęstą pianę. Ciągle ubijając dodawać partami zmielone
orzechy, następnie przestudzone
masło, a na sam koniec przesianą
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem do połączenia się składników. 24 cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować
masłem (spód i boki) oraz delikatnie obsypać
mąką. Do przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto i piec je przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka.

Składniki masa serowa:350 gram
białego sera zmielonegoszczypta startej drobno
laski waniliiczubata łyżeczka
cynamonupół łyżeczki kwasku
cytrynowego400 ml
mleka50 gram
cukrubudyń waniliowyżółta galaretkaWykonanie:
Twaróg utrzeć z
wanilią i
cynamonem, dodać do niego kwasek
cytrynowy i dokładnie wymieszać.
Budyń ugotować na
mleku, dodać do niego
galaretkę (proszek), zagotować cały czas mieszając. Ugotowany
budyń dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, schłodzić do stężenia.

Składniki masa
jabłkowa:1 kg
jabłek80 gram
cukrułyżeczka
cynamonułyżeczka kwasku
cytrynowego20 gram
żelatynyWykonanie:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na plastry. Pokrojone
jabłka włożyć do garnka i zalać je 300 ml
wody, dodać
cukier,
cynamon i wymieszać. Całość gotować kilka minut, uważać aby
jabłka się nie rozpadły. Po tym czasie
jabłka odcedzić(zostawiając sok w którym się gotowały) i wyłożyć je na ciasto. Do miseczki wsypać 20 gram
żelatyny i zalać ją 100 ml zimnej
wody, odczekać chwilę aby
żelatyna napęczniała. Gdy
żelatyna będzie już gotowa rozpuścić ją w kąpieli
wodnej i dodać do soku (w którym gotowały się
jabłka), dokładnie wymieszać. Gdy
galaretka zacznie tężeć wylać ją na
jabłka, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.Smacznego;)