ßßß
Składniki:0,8 kg żeberek3,5 l wody10 ziaren ziela angielskiego5 liści laurowych0,8 kg kiszonej kapusty2 cebule1 marchewpół pietruszki0,7 kg ziemniaków0,8 kg kiełbasy2 łyżeczki kminku mielonego2 łyżeczki majerankupieprz do smakuWykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ugotować w osolonej wodzie. Żeberka wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe, gotować do miękkości mięsa. Należy pamiętać o zbieraniu szumowin podczas gotowania się wywaru. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, to samo zrobić z cebulą. Kiełbasę pokroić w półksiężyce a te jeszcze na pół. Marchew, cebulę, pietruszkę oraz kiełbasę podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy bulion będzie już gotowy, należy go przecedzić, Następnie należy dodać do niego kapustę, gotować do jej miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy żeberka, kiełbasę, marchew, pietruszkę oraz cebulę, przyprawiamy kminkiem, majerankiem i pieprzem, gotujemy przez 20-30 minut. Na sam koniec dodajemy ugotowane ziemniaki i całość gotujemy do momentu zagrzania się ziemniaków.Smacznego;)Pamiętajmy aby nie pokusić się o gotowanie ziemniaków razem z kapustą, gdyż kwas w niej zawarty spowoduje, że ziemniaki się nie ugotują.