Wykonanie
To moje pierwsze
kurki w tym roku, więc postawiłam na klasykę. Sos
śmietanowy z
kurkami i
cukinią idealnie pasuje do
makaronów,
ziemniaków a nawet
ryżu. :)
Składniki:200g
kurek300g
cukinii1/2 szklanki
śmietany 12 %1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
masłasól morska,
pieprz1 łyżka
tymiankuPrzygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na
maśle, po chwili dodać drobno pokrojony
czosnekKurki dokładnie umyć, dodać do
cebuli i smażyć,
Cukinię kroić wzdłuż na paski (ja używam do tego obieraczki do warzyw), smażyć.Gdy
kurki i
cukinia zmiękną, odlać łyżką nadmiar
wody i dodać
śmietanę oraz
przyprawy.Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, zdjąć patelnię z ognia.Gotowe! :)