Wykonanie
Pyszny, delikatny i gęsty krem z białych warzyw, czyli
selera,
pietruszki,
pora i
szparagów, które właśnie się pojawiły. :)
Składniki:1,5 l
bulionu warzywnego1
seler2 duże
pietruszkipęczek
szparagów2 ząbki
czosnku1
cebula1
pordwie łyżki posiekanego
koperkuśmietanka 12 %- 5 łyżekPrzygotowanie:W garnku na odrobinie
oliwy zeszklić posiekaną
cebulę, po chwili dodać
czosnek i pokrojonego na kawałki
pora.Zalać
bulionem, dodać obrane i pokrojone
szparagi,
pietruszkę i
selera.Doprawić
solą i
pieprzem, dodać liść
lubczyku.Gotować ok pół godziny, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Warzywa wyjąć z
wywaru, zblendować.
Bulion odcedzić przez sitko (żeby pozbyć się malutkich kawałków
pora i innych nitek).Do zblendowanych warzyw dodać czysty
bulion, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.Dodać 4 łyżki
śmietanki i
koperek, zamieszać łyżką.