Wykonanie
Do koperkowej kuchni trafił, pierwszy w tym roku, pęczek
szparagów. Zawsze wiosną przypominam sobie, jak bardzo tęskniłam za
szparagami. Tym razem były białe
szparagi i Mała „I” poprosiła o białą zupę. Proszę bardzo- Kremowa zupa z białych warzyw powstała dosłownie w parę chwil.
Składniki:1
pietruszka¼
selera½ białej części
pora3
ziemniaki1
cebula1 pęczek białych
szparagów1 łyżka
olejuBulion warzywny1 szklanka
mlekaSól i
pieprzCzarnuszkaWykonanie:
Pietruszkę,
selera,
ziemniaki i
cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Pora po umyciu kroimy w półplasterki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka z grubym dnem postawionym na małym ogniu i podsmażamy na łyżce
oleju, mieszając od czasu do czasu.Z każdego
szparaga odcinamy zdrewniałą końcówkę i wyrzucamy, następnie
szparagi obieramy obieraczką do warzyw, odcinamy główki i same główki gotujemy na parze.
Szparagi kroimy na małe kawałki i dorzucamy warzy w garnku. Mieszamy i zalewamy
bulionem (powinien przykryć warzywa), dolewamy
mleko i całość gotujemy na średnim ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Tak przygotowaną zupę miksujemy za pomocą blendera i doprawiamy do smaku
solą i odrobiną
pieprzu.Zupę posypujemy niewielką ilością
czarnuszki i podajemy z główkami
szparagów ugotowanymi na parze.