Wykonanie
Jako wielka fanka zup , tak zwana zupocholiczka , oczywiście co jakiś czas muszę je gotować , mimo ,że u mnie w domu , poza mną wielu fanów tej potrawy nie ma . Nawet
pies się wypina jak mu wlewam zupę do michy , no cóż są gusta i guściki 😉 Krem z białych warzyw ,podany z
serem feta jest naprawdę pyszny , ma specyficzny lekko słono , słodkawy smaczek..Niebo w gębie 😉
Składniki :3 duże
pietruszki korzeniowe1 gruba , biała część
pora ( około 15 -20 cm długości )1 mały
seler3 ząbki
czosnku1 biała
cebulasól ,
pieprz biały do smaku1
kostka rosołowa warzywna50 ml słodkiej
śmietanki1 łyżka
masłakawałek
fety do posypania
Warzywa obieramy i kroimy w małe kawałki . W rondlu – garnku rozgrzewamy
masło i wrzucamy wszystkie warzywa , podsmażamy , lekko przyrumieniając , dodajemy zmiażdżony
czosnek ,
sól i
pieprz , dolewamy pół szklanki
wody , zakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu często mieszając około 20 minut . W razie potrzeby podlewamy
wodą , jeśli zbyt odparuje . Po tym czasie dolewamy około 1,5 l
wody , wrzucamy kostkę warzywną i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut . Wyłączamy gaz , miksujemy blenderem i mieszamy ze
śmietanką . Wykładamy na talerze i posypujemy rozkruszoną
fetą . Można podawać 😉