ßßß
Składniki :3 duże pietruszki korzeniowe1 gruba , biała część pora ( około 15 -20 cm długości )1 mały seler3 ząbki czosnku1 biała cebulasól , pieprz biały do smaku1 kostka rosołowa warzywna50 ml słodkiej śmietanki1 łyżka masłakawałek fety do posypania
Warzywa obieramy i kroimy w małe kawałki . W rondlu – garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy wszystkie warzywa , podsmażamy , lekko przyrumieniając , dodajemy zmiażdżony czosnek , sól i pieprz , dolewamy pół szklanki wody , zakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu często mieszając około 20 minut . W razie potrzeby podlewamy wodą , jeśli zbyt odparuje . Po tym czasie dolewamy około 1,5 l wody , wrzucamy kostkę warzywną i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut . Wyłączamy gaz , miksujemy blenderem i mieszamy ze śmietanką . Wykładamy na talerze i posypujemy rozkruszoną fetą . Można podawać 😉