Wykonanie
Przepyszne i bardzo aromatyczne risotto o lekko kremowej konsystencji. Przepis pochodzi z książki "Dieta Italiana".

Składniki:20g
suszonych borowików200g brązowych
pieczarek1
cebula259g
ryżu długoziarnistego500 ml
bulionu warzywnego100 ml
wina białego wytrawnego2 łyżki startego
parmezanu2 łyżki
masłasól morska, świeżo zmielony
czarny pieprz,
tymianek2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie:
Borowiki moczyć minimum pół godziny.Na odrobinie
oliwy podsmażyć w rondlu pokrojoną drobno
cebulę.Po chwili dodać obrane i pokrojone
pieczarki i pokrojone na mniejsze kawałki
borowiki.Dodać
ryż, aby się odrobinę uprażył, cały czas mieszać.Doprawić
solą,
pieprzem i
tymiankiem.Dodać
wino, poczekać ok 2 minuty, aż
alkohol odparuje.Powoli dolewać
bulion małymi porcjami- tak, aby każda porcja zdążyła być 'wypita' przez
ryż.Kiedy cały
bulion zostanie wchłonięty, zdjąć rondel z ognia i dodać maso, energicznie przy tym mieszając.Dodać
parmezan i jeszcze raz całość wymieszać.Posypać
pietruszką przy podawaniu.
Buon appetito!