ßßß
2 szklanki ryżu arborio1 biała cebula3 ząbki czosnku3/4 szklanki białego wytrawnego wina1l gorącego bulionu warzywnego150g startego parmezanu1 pęczek pietruszki1 łyżeczka tymiankusól morskapieprz świeżo mielony3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki masłaPRZYGOTOWANIERisotto przygotowujemy tuż przed podaniem - nie nadaje się do odgrzewania.Grzyby czyścimy i kroimy w paski/plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z jedną łyżką masła i przesmażamy czosnek i cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia przez ryż.Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty.Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki masła, 2/3 parmezanu, mieszamy i przykrywamy na 3-4 minuty. Rozkładamy na głębokie talerze, posypujemy posiekaną natką i pozostałym parmezanem. Od razu podajemy. Smacznego :)

Jeśli ktoś nie lubi natki, można z powodzeniem zastąpić ją szczypiorkiem - też smakuje wyśmienicie :)