Wykonanie
Kuchnia włoska to moja ulubiona, więc skoro nie
makaron, to risotto! Pyszne, z soczystym
łososiem i
świeżym szpinakiem.

Składniki:500 ml
bulionu warzywnego2 szklanki
białego wina wytrawnego320g
ryżu długoziarnistego300g
łososia1
cebula300g
szpinaku2 łyżki
masłasól morska,
pieprz,
tymianekPrzygotowanie:Na odrobinie
oliwy podsmażyć w rondlu pokrojoną drobno
cebulę.Dodać
ryż, aby się odrobinę uprażył, cały czas mieszać.Doprawić
solą,
pieprzem.Dodać
wino, poczekać ok 2 minuty, aż
alkohol odparuje.
Łososia pokroić w kostkę,
szpinak umyć.Powoli dolewać
bulion małymi porcjami- tak, aby każda porcja zdążyła być 'wypita' przez
ryż.Kiedy cały
bulion zostanie wchłonięty, zdjąć rondel z ognia i dodać maso, energicznie przy tym mieszając.Doprawić
tymiankiem.