Wykonanie
Składniki2 porcje6
krewetek150 g filetów z
soli200 g filetów z
łososia12 liści
szpinakuSos:1/2 szklanki
białego wina1/2
cebuli2 łyżki
masła2 łyżki
oliwyPrzygotowanieUmyć
krewetki i filety z ryb, osuszyć, zdjąć pancerze z
krewetek, pozostawiając ogonki, doprawić
solą i
pieprzem. Filety ryb pokroić na cienkie filety i delikatnie rozbić na carpaccio. Układać kolejno po 2 liście
szpinaku,
krewetkę,
łososia i
solę. Zwijać roladki i spinać wykałaczkami.Przygotować rondelek z przykrywką, tak aby zmieściły się w nim wszystkie roladki ułożone pionowo jedna koło drugiej. Rozpuścić w nim
masło, dodać
oliwę i zeszklić posiekaną
cebulę. Dodać
wino, odparować połowę płynu. Ułożyć roladki, przykryć i dusić przez około 10 minut na średnim ogniu aż
krewetki i
ryby się ugotują. Jeśli
sos jest za rzadki, wyjąć roladki a sos odparować.Propozycja podaniarisotto
szpinakowe