ßßß Cookit - przepis na Roladki z krewetek, łososia i soli

Roladki z krewetek, łososia i soli

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
6 krewetek
150 g filetów z soli
200 g filetów z łososia
12 liści szpinaku
Sos:
1/2 szklanki białego wina
1/2 cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Umyć krewetki i filety z ryb, osuszyć, zdjąć pancerze z krewetek, pozostawiając ogonki, doprawić solą i pieprzem. Filety ryb pokroić na cienkie filety i delikatnie rozbić na carpaccio. Układać kolejno po 2 liście szpinaku, krewetkę, łososia i solę. Zwijać roladki i spinać wykałaczkami.
Przygotować rondelek z przykrywką, tak aby zmieściły się w nim wszystkie roladki ułożone pionowo jedna koło drugiej. Rozpuścić w nim masło, dodać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać wino, odparować połowę płynu. Ułożyć roladki, przykryć i dusić przez około 10 minut na średnim ogniu aż krewetki i ryby się ugotują. Jeśli sos jest za rzadki, wyjąć roladki a sos odparować.
Propozycja podania
risotto szpinakowe
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/girandole/girandole.html