Wykonanie
Nigdy wcześniej nie
jadłam połączenia
ryby i
buraka, wiele osób mi to odradzało. Najlepiej jednak przekonać się na własnej skórze. Danie jest przepyszne!
Ryba idealnie komponuje się z
burakiem a w towarzystwie
koziego sera, to po prostu bajka! :)PS Przez nieuwagę nie naładowałam aparatu... więc przepraszam za telefonową jakość zdjęcia :(

Składniki:świeży
filet z dorsza 400g2 duże
burakikozi ser 100gząbek
czosnkufiliżanka
mlekatymianeksól morska, świeży
pieprzłyżka klarowanego
masłaPrzygotowanie:
Buraki obrać i pokroić na cienkie plasterki.
Rybę doprawić z jednej strony
solą,
pieprzem i
tymiankiem.Na patelni rozgrzać klarowane
masło, smażyć
rybę przez 30 sekund, odwrócić, doprawić na drugiej stronie
solą,
pieprzem i
tymiankiem i smażyć kolejne 30 sekund. Zdjąć z palnika.W garnuszku rozpuścić
ser, dodać
mleka i mieszać trzepaczką do
jajek, Doprawić
solą i
pieprzem.Naczynie żaroodporne wyłożyć na dnie kawałkami
buraków, na nich ułożyć kawałki
ryby, na samej górze ułożyć pasek z
buraków, ustawić je również po bokach naczynia (najlepiej to wszystko widoczne jest na zdjęciu).
Czosnek posiekać na kawałki i posypać nim całe danie, następnie zalać całość gotowym sosem i posypać
tymiankiem.Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach.