Wykonanie
Ostatnio sporo dyni, no ale trzeba sezon na nią dobrze wykorzystać. :) Dziś ryżowa zapiekanka, a w niej istny miszmasz
przyprawowy ! Ze świeżych
ziół miałam tylko
bazylię, resztę dodałam suszoną, ale jeśli macie inne
zioła to koniecznie je dodajcie.:)

Składniki:100g dyni240g
ciecierzycy konserwowej1 woreczek naturalnego
ryżu (100g)2 łyżki
kaparów390g
pomidorów krojonych (z kartonika)1
cebula1 ząbek
czosnkuprzyprawy:
rozmaryn,
pieprz,
sól morska,
oregano,
chilliświeża
bazylia1/2 szklanki
bulionu warzywnegoPrzygotowanie:Ugotować
ryż,
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na łyżce
oliwy w garnku.
Dynię obrać ze skóry, pozbawić pestek i miąższu i pokroić na kawałki, dorzucić do
cebuli.
Czosnek obrać i drobno posiekać,
cieciorkę odcedzić i to wszystko wrzucić do garnka.Dorzucić woreczek
ryżu, dodać
pomidory, doprawić
przyprawami i dodać pokrojone liście
bazylii.Do garnka dodać pół szklanki
bulionu warzywnego, wymieszać, chwilę gotować.Zawartość garnka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 10 minut (170 stopni, termoobieg).