Wykonanie
Tortilla española/ tortilla de patatas, a w Polsce nazwałabym tę potrawę omletem z
ziemniakami i innymi dodatkami ;)Tak mi zasmakowało połączenie
szpinaku i
suszonych pomidorów w lasagne, która niedawno gościła na blogu, że musiałam go użyć też w jakiejś innej potrawie. I się nie zawiodłam :) Danie sycące, myślę że jedna porcja wystarczy dla 3-4 osób. Można podać na ciepło lub na zimno np. z
sałatką (wiele naszych propozycji znajdziesz tutaj)

Składniki:ok. 250g
mrożonego szpinaku6-7 szt.
suszonych pomidorów w zalewie1 duża
cebulaok. 400g surowych
ziemniaków (można użyć ugotowanych jeśli zostały nam np. z poprzedniego obiadu)4
jajka2 ząbki
czosnku2-3 listki świeżej
bazylii (drobno posiekać)
sól morska,
pieprzolej do smażenia (ja użyłam zalewy z
suszonych pomidorów)Przygotowanie:1. Jeżeli mamy czas to
mrożony szpinak wrzucić do miseczki i pozostawić do rozmrożenia. Jeżeli nie mamy czasu, wrzucić do garnuszka i na małym ogniu doprowadzić do rozmrożenia, co jakiś czas mieszając (zajmie to ok. 10min.). Zagotować w garnuszku, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, przyprawić
solą i
pieprzem do smaku i dusić ok. 5 min. Odstawić do ostygnięcia.2.
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jeżeli mamy ugotowane to mogą być nieco grubsze.
Cebulę pokroić w kostkę,
pomidory suszone na mniejsze kawałki.3. Rozgrzać patelnię i na
oleju podsmażyć
cebulkę, następnie wrzucić
ziemniaki, po ok. 10 min.
suszone pomidory. Przyprawić
solą,
pieprzem, dodać świeżej
bazylii. Czas smażenia zależy od tego czy
ziemniaki są surowe czy ugotowane. Chodzi o to, żeby były już miękkie, ale jeszcze nie rozgotowane. Zdecydowanie ugotowane znacznie przyspieszają zrobienie tej potrawy ;) Surowe polecam przykryć pokrywką i jeżeli będą się przypalać, to minimalnie (!) podlać
wodą.4.
Jajka wbić do garnuszka ze
szpinakiem (dlatego musi być ostudzony) i energicznie wymieszać. Masę jajeczną doprawić szczyptą
soli i wlać na patelnię, przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu do momentu, aż wierzch się zetnie i
zrobi się lekko twardy. Może to potrwać 15-20 minut.5. Całą tortillę wyłożyć na duży talerz najlepiej szeroką i płaską łyżką lub kroić bezpośrednio na patelni.Podawać krojąc w trójkąty jak pizzę :)

