Wykonanie
Szybki i prosty obiad z udziałem mojego ulubionego
brokuła, tym razem coś na ostro :)
Składniki (porcja na 4 osoby):1
brokuł1 duża
kalarepa350g
makaronu bezglutenowego łazanki1/3 szklanki
sezamusok pomidorowy 500ml (ze świeżych zmiksowanych
pomidorów lub z kartonika)
przyprawy:
słodka papryka,
sól morska ziołowa,
pieprz, suszone/ mielone
papryczki chilli,
bazylia otartaPrzygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze.
Makaron ugotować i odcedzić.
Kalarepę pokroić w kostkę.Do garnuszka wlać cały
sok pomidorowy, doprowadzić do zagotowania i zaciągnąć
mąką,później doprawić 1 łyżką
papryki słodkiej, 1 łyżką
bazylii,
solą,
pieprzem i
chilli wg uznania.W naczyniu żaroodpornym ułożyć
makaron, na to
brokuła i
kalarepę, całość zalać sosem i posypać
sezamem.Włożyć do piekarnika na 10-15 minut na 180 stopni.