ßßß Cookit - przepis na Dietetyczny murzynek (bardzo prosty przepis)

Dietetyczny murzynek (bardzo prosty przepis)

nazwa

Wykonanie

Kiedyś piekłam murzynka, który w składzie miał całą kostkę margaryny... Aż w końcu znalazłam przepis na niskotłuszczową wersję w książce "Gi Diet Green-light Cookbook" Ricka Gallop's :) Oczywiście w książce nazwano go ciastem czekoladowym, ale dla mnie jest to polski murzynek w wersji light ;) W sam raz na zbliżające się święta, dla tych którzy nie chcą rezygnować ze zdrowej diety!
Składniki:
1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
8 łyżek syropu klonowego/z agawy lub 3/4 szklanki cukru trzcinowego/ ksylitolu (wszystkie wersje przez nas wypróbowane)
4 łyżki kakao (alergicy zastępują karobem)
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli morskiej miałkiej
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
3/4 szklanki musu jabłkowego (z ok. 2-3 jabłek w zależności od ich wielkości)
2 łyżki oleju rzepakowego
skórka pomarańczy (można zetrzeć samemu: z całej pomarańczy lub użyć kandyzowanej ok. 50g)
Przygotowanie:
1. Przygotować mus jabłkowy: j abłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z odrobiną gotującej się wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Nadmiar wody należy odparować. Mus pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
3. Wszystkie składniki (łącznie z ostudzonym musem jabłkowym) wrzucamy do jednej miski i miksujemy do połączenia się składników.
4. Gotową masę wylewamy do foremki (ja użyłam keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec ok. 40-45 minut do "suchego patyczka" (można przykryć pod koniec folią aluminiową, aby się nie spiekł za bardzo)
6. Nie robiłam żadnej polewy, bo ona znacznie zwiększa kaloryczność wypieku.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/11/dietetyczny-murzynek-bardzo-prosty.html