Wykonanie
Kiedyś piekłam murzynka, który w składzie miał całą kostkę
margaryny... Aż w końcu znalazłam przepis na niskotłuszczową wersję w książce "Gi Diet Green-light Cookbook" Ricka Gallop's :) Oczywiście w książce nazwano go
ciastem czekoladowym, ale dla mnie jest to polski murzynek w wersji light ;) W sam raz na zbliżające się święta, dla tych którzy nie chcą rezygnować ze zdrowej diety!
Składniki:1,5 szklanki
mąki orkiszowej typ 7008 łyżek
syropu klonowego/z agawy lub 3/4 szklanki
cukru trzcinowego/
ksylitolu (wszystkie wersje przez nas wypróbowane)4 łyżki
kakao (alergicy zastępują karobem)1 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli morskiej miałkiej2
jajka1/2 szklanki
jogurtu naturalnego3/4 szklanki
musu jabłkowego (z ok. 2-3
jabłek w zależności od ich wielkości)2 łyżki
oleju rzepakowegoskórka
pomarańczy (można zetrzeć samemu: z całej
pomarańczy lub użyć kandyzowanej ok. 50g)Przygotowanie:1. Przygotować
mus jabłkowy: j
abłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z odrobiną gotującej się
wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Nadmiar
wody należy odparować. Mus pozostawiamy do ostygnięcia.2. Nagrzać piekarnik na 180 stopni.3. Wszystkie składniki (łącznie z ostudzonym
musem jabłkowym) wrzucamy do jednej miski i miksujemy do połączenia się składników.4. Gotową masę wylewamy do foremki (ja użyłam keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.5. Piec ok. 40-45 minut do "suchego patyczka" (można przykryć pod koniec folią aluminiową, aby się nie spiekł za bardzo)6. Nie robiłam żadnej polewy, bo ona znacznie zwiększa kaloryczność wypieku.