Wykonanie
Zupa buraczkowa, o słodkim smaku w połączeniu z
soczewicą daje idealne połączenie. Mojej 2-letniej córeczce bardzo smakuje, ale pewnie nie jeden dorosły będzie wolał
bardziej pikantną wersję, więc polecam dodać
pieprzu cayenne, który m.in. wspomaga pracę układu odpornościowego i pokarmowego oraz przyspiesza metabolizm.Dzisiaj chciałabym również bardziej przybliżyć właściwości prozdrowotne
soczewicy:Wysoka zawartość błonnika poprawia pracę układu trawiennego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na
raka jelita grubego oraz pomaga w regulacji poziomu
cukru we
krwi (idealna dla diabetyków).Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B (przede wszystkim kwas foliowy i niacyna), które są ważne dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, systemu trawiennego i odpornościowego. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, polecana jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią mam. Warto też wprowadzić
soczewicę do diety niemowlaka po ukończeniu 6 m-ca życia.Jest również bogatym źródłem witaminy C i K oraz żelaza, potasu, fosforu, manganu, wapnia i magnezuJest niskokaloryczna o małej zawartości tłuszczu, czyli doskonała dla osób dbających o linię.Jest dobrym źródłem niskotłuszczowego
białka, dlatego stanowi idealną alternatywę
mięsa (w szczególności dla wegetarian i wegan).

Składniki (na ok. 3-4 porcje)ok. 300g
buraków½ szklanki
soczewicy zielonej1 średnia
marchew1 ząbek
czosnku1,5 litra
wody (a najlepiej
bulionu warzywnego --> przepis)
sól morska ziołowa,
pieprz cayennePrzygotowanie:1.
Buraki oraz
marchewkę umyć, obrać i pokroić w większą kostkę.
Soczewicę sparzyć na sitku (nie trzeba jej moczyć).2. Do gotującej, osolonej
wody (lub
bulionu) wrzucić
buraki, po zagotowaniu zmniejszyć temperaturę i gotować ok. 10 minut. Następnie dodać pokrojoną
marchewkę i
soczewicę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż do miękkości wszystkich składników (ok. 30 min.). Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.
