ßßß Cookit - przepis na Zakwas z buraków na barszcz (warto zrobić prawdziwy)

Zakwas z buraków na barszcz (warto zrobić prawdziwy)

nazwa

Wykonanie

Barszcz prawdziwy czy z kartonu?
Faktycznie te kartonowe są robione coraz lepiej i smaczniej do tego stopnia, że można oszukać nimi nawet babcię. Tylko po co?
Mamy i tak dość chemii w produktach różnego rodzaju, a na codzień faszerujemy się tablicą mendelejewa. Tym bardziej warto w ten szczególny dzień sięgnąć po przepyszny, zdrowy barszcz czerwony na prawdziwym zakwasie.
Zakwas szykujemy 8 dni przed Wigilią - ja barszcz gotuję 23 grudnia, zakwas nastawiam 16 grudnia.
Ponieważ przygotowanie zupy trwa 8 dni zdążycie jeszcze zrobić trochę na próbę i przekonać się jak pyszny jest prawdziwy barszcz i że warto jest poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie.
Składniki:
1 kg buraków
5 ząbków czosnku
1,5 litra wody
1 kopiasta łyżka soli morskiej
Przygotowanie:
Wodę zagotować z solą i ostudzić.
Buraczki dokładnie wyszorować i obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze cząstki i wrzucić do słoja przekładając co jakiś czas obranym i przekrojonym wzdłuż na pół ząbkiem czosnku.
Zalać ostudzoną wodą z solą w ten sposób by woda przykryła buraki (nie mogą wystawać ponad powierzchnię)
Słoik zamykamy ale nie zakręcamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (mój zazwyczaj stoi na szafce przy kuchence)
Po 3 dniach zbieramy łyżką pianę która się wytworzy.
Siódmego dnia zakwas jest gotowy i należy go odlać i umieścić w lodówce w zamkniętym słoiku.
Buraki będą potrzebne do ugotowania barszczu więc nie wyrzucamy ich.
Przepis na barszcz wkrótce
Zakwas z buraków można też pić, ma wiele właściwości prozdrowotnych i jest przepyszny. Będzie smakował tym, którzy lubią smak buraków i barszczu.
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/12/zakwas-z-burakow-na-barszcz-warto.html