Wykonanie
Barszcz prawdziwy czy z kartonu?Faktycznie te kartonowe są robione coraz lepiej i smaczniej do tego stopnia, że można oszukać nimi nawet babcię. Tylko po co?Mamy i tak dość chemii w produktach różnego rodzaju, a na codzień faszerujemy się tablicą mendelejewa. Tym bardziej warto w ten szczególny dzień sięgnąć po przepyszny, zdrowy barszcz czerwony na prawdziwym zakwasie.Zakwas szykujemy 8 dni przed Wigilią - ja barszcz gotuję 23 grudnia, zakwas nastawiam 16 grudnia.Ponieważ przygotowanie zupy trwa 8 dni zdążycie jeszcze zrobić trochę na próbę i przekonać się jak pyszny jest prawdziwy barszcz i że warto jest poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie.Składniki:1 kg
buraków5 ząbków
czosnku1,5 litra
wody1 kopiasta łyżka
soli morskiejPrzygotowanie:
Wodę zagotować z
solą i ostudzić.
Buraczki dokładnie wyszorować i obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze cząstki i wrzucić do słoja przekładając co jakiś czas obranym i przekrojonym wzdłuż na pół ząbkiem
czosnku.Zalać ostudzoną
wodą z
solą w ten sposób by
woda przykryła
buraki (nie mogą wystawać ponad powierzchnię)Słoik zamykamy ale nie zakręcamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (mój zazwyczaj stoi na szafce przy kuchence)Po 3 dniach zbieramy łyżką pianę która się wytworzy.Siódmego dnia zakwas jest gotowy i należy go odlać i umieścić w lodówce w zamkniętym słoiku.
Buraki będą potrzebne do ugotowania barszczu więc nie wyrzucamy ich.Przepis na barszcz wkrótceZakwas z
buraków można też pić, ma wiele właściwości prozdrowotnych i jest przepyszny. Będzie smakował tym, którzy lubią smak
buraków i barszczu.