Wykonanie
Wczoraj pojawił się przepis na tortillę . Teraz go przypomnę i zaprezentuję moją propozycję podania meksykańskich placków, czyli przepis na farsz z
soczewicą w roli głównej.

Składniki na ciasto:4,5 szklanki
mąki orkiszowej + ok.2 szklanki do obsypania stolnicy i ciasta1,5 szklanki
wody2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugnieść na gładkie ciasto.Podzielić ciasto na ok. 10 części i rozwałkować na stolnicy obsypanej
mąką (ciasto wyszło mi bardzo klejące, więc międzyczasie każdą część obsypywałam
mąką).Smażyć na suchej patelni, aż placki się lekko zarumienią.Składniki na farsz:
soczewica z puszki (240g po odsączeniu)2
pomidory1
cebula2 ząbki
czosnkukapusta pekińska (1 liść na 1 placek)
kolendrasos czosnkowy (przepis tutaj) - opcjonalniePrzygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić, wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem ok 10 min. Nadmiar
wody odparować, dodać pokrojoną w kostkę
cebulkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
soczewicę. Doprawić, wymieszać.Placek posmarować
sosem czosnkowym, położyć liść
kapusty, kilka łyżek sosu i gotowe.

