Wykonanie
Przepis pochodzi z książki "Healthy Food" Lesley Waters, która jest bardzo znana w Wielkiej Brytanii. Jedyne co dodałam od siebie to jogurtowa marynata, która sprawia, że
mięso jest soczyste i miękkie. W oryginale ten proces został pominięty, więc jak zależy Wam na czasie, to można
mięso tylko przyprawić
solą i
pieprzem. Muszę przyznać, że przepis idealny! Na pewno zasmakuje również tym, którzy są oporni na zdrową kuchnię ;)

Składniki:2
piersi z kurczaka (ok. 500g)6 plasterków
szynki parmeńskiej1 mały
jogurt naturalnysuszone pomidory w zalewie oliwnej - ok. 4 sztuki3 łyżki chudego
twarogu1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiprzyprawy:
sól morska ziołowa,
pieprz świeżo mielony,
tymianek,
oreganoPrzygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Wzdłuż każdej piersi wycinamy kieszonki i przyprawiamy
solą morską ziołową.W miseczce przygotowujemy marynatę:
jogurt mieszamy z 1 łyżeczką
tymianku i
oregano, następnie zanurzamy w niej filety. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (im dłużej tym lepiej). Dzięki temu
mięso będzie soczyste i miękkie.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Suszone pomidory kroimy drobno,
pietruszkę siekamy, dodajemy 3 łyżki
twarogu, przyprawiamy
solą i
pieprzem, całość mieszamy.

Nadziewamy farszem piersi i zawijamy dokładnie plasterkami
szynki, tak aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.Nagrzewamy piekarnik do 200st.Zawinięte w
szynkę piersi podsmażamy na patelni (średni ogień) na minimalnej ilości tłuszczu (po ok. 3-4 min. z każdej strony), po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko
olejem.Zapiekamy ok. 15-20 minut (bez przykrycia) do momentu aż piersi się ładnie zarumienią.


