Wykonanie
Tradycyjne świąteczne menu raczej nie wprawi wegetarianina w zachwyt.
Mięsne pasztety,
kiełbasy,
wędliny, bigos, żurek z
białą kiełbasą… Ja dziś zaproponuję Wam pasztet z
fasoli, która jest znakomitym źródłem
białka, wapnia, potasu i fosforu.
Składniki:0,5 kg
białej fasoli1 średnia
cebula2
jajka1 łyżka posiekanego
koperkusól morska,
pieprz1 łyżka
oleju do smażenia½ łyżeczki
kminku mielonegoPrzygotowanie:
Fasolę białą przed gotowaniem namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc).Następnie należy wylać
wodę z moczenia, wypłukać nasiona i do gotowania wlać świeżą. Gotować w nieosolonej wodzie ok. 60 minut, aż nasiona staną się miękkie. Dopiero pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę
soli morskiej i pół łyżeczki
kminku mielonego.
Fasolę odparować i zmielić (blenderem lub maszynką do
mięsa), następne ostudzić.Po ostudzeniu wbić
jajka, dodać pokrojoną i zrumienioną na
oleju cebulę (również ostudzoną).Dodać
sól i
pieprz do smaku, posiekany
koperek.Wszystko razem starannie wymieszać, gotową masę nałożyć do foremek, piec w piekarniku w temp 180 stopni przez 10 min.