Wykonanie

Skoro już zewsząd trafiają do mnie informacje o nadchodzących upałach, to czas najwyższy na ten przepis! Od dawna chciałam robić domowe
lody (a nawet mrożone
jogurty), kupiłam w tym celu maszynę która okazała się totalnym niewypałem i nic poza porządnie schłodzonym
napojem nie jest w stanie "ukręcić". Domowa produkcja
lodów uczy paru rzeczy - że
lody muszą
mieć w sobie dużo tłuszczu (i najlepiej jeszcze
żółtek), żeby były gładkie, oraz dużo
cukru, żeby po schłodzeniu wyczuć w nich słodki smak. Nie są to najprzyjemniejsze wnioski, kiedy człowiek wyobraża sobie
lody jako coś lekkiego, nietuczącego, a nawet zdrowego ;) Moja maszyna poszła w odstawkę po kilku beznadziejnych próbach, ja natomiast natrafiłam na przepis na zwykłe
lody z....
mleka.
Banalne, prawda? I to bez
śmietany,
jajek i konieczności posiadania maszyny. Tak więc w kilka minut zrobiłam odpowiednią mieszankę, przelałam do zbiorniczków na
lody i zamroziłam. Następnego dnia okazało się, że
lody są pyszne, gwarantuję, że bardziej
mlecznych nie jedliście. Ich konsystencja nie jest oczywiście gładka i miękka (pamiętajcie, że od tego jest tłuszcz w lodach), ale "chrupiąca", jak w sorbetach. Moim zdaniem jest to plus, bo
lody są przez to bardziej orzeźwiające, no i oczywiście mają o wiele mniej kalorii, a smak nadal jest świetny. Proponuję jednak nie zamrażać
mlecznych lodów w pudełku, ponieważ są dość twarde i może być duży problem z ich wydobyciem... ;)Składniki (na ok. 6
lodów na patyku):2
kubki mleka (może być krowie,
migdałowe lub
kokosowe z puszki)2 łyżki
cukru (można użyć
stevii)mała szczypta
soliprzykładowe dodatki do smaku: 1/4 łyżeczki ekstraktu z
wanilii, kolorowa posypka, odrobina
miodu,
cynamon,
orzechy itd...Moje
lody słodzone były
miodem, do niektórych dodałam
cynamon (należy pamiętać, że tego typu dodatki rozłożą się nierównomiernie).Wszystkie składniki na
lody wymieszać i przelać do pojemniczków, zamrozić. Gotowe!Smacznego!

Źródło przepisu: http://chocolatecoveredkatie.com/