Wykonanie

Po świątecznym przejedzeniu proponuję nieco odpocząć od ciężkich serników czy bardzo słodkich mazurków i przygotować lekki deser na bazie
jogurtu. Ciasto jest tylko lekko słodkie, masa ma orzeźwiający smak
jogurtu naturalnego i piankową strukturę dzięki dodatkowi ubitej
śmietanki. Muszę przyznać że ciasta na
żelatynie nigdy nie były moimi faworytami, ze względu na często zbyt "galaretowatą" konsystencję.
Mogę jednak zapewnić, że używając tej ilości
żelatyny którą podałam jako pierwszą w przepisie (wynik eksperymentowania), na pewno usztywnicie masę, ale nie sprawicie, że stanie się nieapetyczna. Dodatkowo przepis zawiera moją metodę postępowania z
żelatyną, którą wypracowałam, żeby zapobiegać żelowatym grudkom, których chyba nikt nie lubi ;) Jeśli macie swoje sprawdzone sposoby, użyjcie ich! Przygotowanie ciasta nie sprawi Wam poza tym większych problemów - piekarnik włączamy tylko do upieczenia
biszkoptu, a po stężeniu masy możemy cieszyć się całą dużą blachą deseru. Na zdjęciach możecie też zobaczyć, jak łatwo się go kroi w dowolnej wielkości porcje. J ako miłośniczka tego ciasta, muszę je polecić, zwłaszcza że coraz cieplejsze dni sprzyjają przygotowaniu lekkiego, zimnego deseru ;)Składniki (na formę 25 cm x 36 cm):
Biszkopt:3
jajka - oddzielnie
białka i
żółtka85 g
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej (bezglutenowcy: 1/4 szkl.
mąki kukurydzianej, 1/4 szkl. ziemniaczanej)1 łyżka prawdziwego
kakaodo nasączenia:
kawa lub
herbata (jeśli
wiśnie są w zalewie, można zrezygnować)Masa:1200 g
wiśni (używam
wiśni w
syropie lub
alkoholu, ze słoika)100 g ciemnej
czekolady600 ml
śmietany 30%900 g
jogurtu naturalnego6,5 łyżeczki
żelatyny (w oryginale 9 płatów)4 łyżki
cukru pudruBiałka jaj ubić na sztywno z dodatkiem szczypty
soli, następnie dodawać partiami
cukier cały czas miksując. Gdy
cukier się rozpuści, dodawać do
białek po jednym
żółtku, za każdym razem dokładnie miksując.
Mąkę przesiać z
kakao w osobnym naczyniu, po czym wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać wszystko łyżką lub zmiksować na najniższych obrotach. Masa powinna być gładka, bez grudek. Sam spód dużej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, wlać do niej ciasto. Piec przez około 30-40 minut w temperaturze 160 - 170ºC (można sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło). Po upieczeniu, wyjąć gorący
biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu
biszkopt będzie równy. Odstawić do wyłączonego piekarnika (z lekko uchylonymi drzwiczkami) do wystygnięcia. Po tym czasie odkleić papier do pieczenia ze
spodu biszkoptu, a na jego wierzch wyłożyć
wiśnie. Jeśli
wiśnie nie mają zalewy, warto przed ich wyłożeniem nasączyć
biszkopt wystudzoną
kawą lub
herbatą.Ciemną
czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę ubić na sztywno i wstawić do lodówki.
Żelatynę umieścić w metalowym garnuszku i zalać odrobiną zimnej
wody (ilością wystarczającą do zmoczenia
żelatyny). Następnie do większego garnka wlać
wodę, postawić na małym ogniu. Garnuszek z
żelatyną umieścić w wodzie (tak, aby nie dotykał dna większego garnka) i czekać, aż
żelatyna rozpuści się pod wpływem ciepła. Do płynnej
żelatyny dodawać po łyżce
jogurtu i mieszać dokładnie, obserwując, czy nie ma żadnych grudek. Po wypełnieniu prawie całego garnuszka
jogurtem, mieszankę można bezpiecznie wymieszać z resztą
jogurtu potrzebnego do masy. Wyjąć z lodówki
śmietanę i delikatnie wmieszać do
jogurtu. Gotową masę wylać na
biszkopt z
wiśniami, na wierzchu tworząc łagodne fale przy pomocy łyżki. Odstawić ciasto na 3 godziny do schłodzenia.Smacznego!

