Wykonanie
Można kupić
śledzie przyrządzone na milion sposobów, ale jednak ja wole kupić
śledzie w zalewie
solnej i przyrządzić je sam! I dziś chcę się podzielić jednym z moich przepisów ! zapraszam !!!Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!

Składniki :5 filetów
śledzie w zalewie
solnej5-6 dużych główek
cebulisól morska i
pieprzolej do smażenia1
czerwona papryka3
ziela angielskie2,3
liście laurowe3 czubate łyżeczki
przecieru pomidorowego4 czubate łyżki
ketchupu ( ja dodaje
ostrego)2 łyżki
cukruPrzygotowanie:
Śledzie wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy zimną
wodą aby całe się pokryły i odstawiamy 3-4 h aby straciły słoność.
Cebulkę kroimy w piórka,
paprykę w kostkę i na wolnym ogniu dusimy w patelni z
olejem. Po 15 min duszenia dodajemy 2,3
liście laurowe i 3
ziela angielskie i dusimy całość aż
cebulka i
papryka będzie miękka.
Między czasie można posolić i popieprzyć. W kubku 3 łyżki przecieru rozrabiamy z odrobią
wody. Gdy
cebulka z
papryką miękka dodajemy rozrobiony przecier i wsypujemy do całości 2 łyżki
cukru i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu około 10 min i dodajemy 4 czubate łyżki
ketchupu. I mieszamy na wolnym ogniu około 5 min. Potrawkę zostawiamy do ostygnięcia.
Śledzie kroimy na paski, kawałki wielkość wedle uznania i gdy potrawka wystygnie układamy warstwowo np. w słoiku. Zostawiamy całość na w lodówce na 2 dni aby się przegryzło i jemy.