ßßß Cookit - przepis na Śledzie w potrawce z sosem pomidorowym

Śledzie w potrawce z sosem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Można kupić śledzie przyrządzone na milion sposobów, ale jednak ja wole kupić śledzie w zalewie solnej i przyrządzić je sam! I dziś chcę się podzielić jednym z moich przepisów ! zapraszam !!!
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Składniki :
5 filetów śledzie w zalewie solnej
5-6 dużych główek cebuli
sól morska i pieprz
olej do smażenia
1 czerwona papryka
3 ziela angielskie
2,3 liście laurowe
3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
4 czubate łyżki ketchupu ( ja dodaje ostrego)
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Śledzie wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy zimną wodą aby całe się pokryły i odstawiamy 3-4 h aby straciły słoność. Cebulkę kroimy w piórka, paprykę w kostkę i na wolnym ogniu dusimy w patelni z olejem. Po 15 min duszenia dodajemy 2,3 liście laurowe i 3 ziela angielskie i dusimy całość aż cebulka i papryka będzie miękka. Między czasie można posolić i popieprzyć. W kubku 3 łyżki przecieru rozrabiamy z odrobią wody. Gdy cebulka z papryką miękka dodajemy rozrobiony przecier i wsypujemy do całości 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu około 10 min i dodajemy 4 czubate łyżki ketchupu. I mieszamy na wolnym ogniu około 5 min. Potrawkę zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy na paski, kawałki wielkość wedle uznania i gdy potrawka wystygnie układamy warstwowo np. w słoiku. Zostawiamy całość na w lodówce na 2 dni aby się przegryzło i jemy.
Źródło:http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2015/03/sedzje.html