Wykonanie
Świeża
kapusta,
młode ziemniaki i trochę skwarek wystarczy,aby zrobić inną, bardzo smaczną wersję gołąbków.Składniki:-2 kg
ziemniaków-główka
kapusty-20 dkg
wędzonego boczku-
sól,
pieprz-1/2 l rosołu lub
bulionu warzywnego-
cebula,
szczypior-
olejGotujemy
bulion warzywny lub rosół,przyprawiamy, aby miał zdecydowany smak.Pół kg
ziemniaków gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
Boczek i
cebulę kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy na minimalnej ilości
oleju.
Pozostałe
ziemniaki ucieramy w maszynie lub na drobnych oczkach tarki.
Tarte
ziemniaki odsączamy z nadmiaru
wody przez ścierkę lub gazę.Należy pamiętać, aby nie były zbyt suche.
Ziemniaki gotowane i tarte łączymy razem, dodajemy skwarki i
szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
W międzyczasie sparzamy
kapustę.
Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy masę ziemniaczaną i zwijamy gołąbki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącym rosołem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Wyłączamy piekarnik i naczynie pozostawiamy jeszcze na 10-15 minut.
Najlepiej smakują z
sosem grzybowym lub
pomidorowym.
Smacznego!