ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczane gołąbki

Ziemniaczane gołąbki

nazwa

Wykonanie

Świeża kapusta, młode ziemniaki i trochę skwarek wystarczy,
aby zrobić inną, bardzo smaczną wersję gołąbków.
Składniki:
-2 kg ziemniaków
-główka kapusty
-20 dkg wędzonego boczku
-sól, pieprz
-1/2 l rosołu lub bulionu warzywnego
-cebula, szczypior
-olej
Gotujemy bulion warzywny lub rosół,
przyprawiamy, aby miał zdecydowany smak.
Pół kg ziemniaków gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy na minimalnej ilości oleju.
Pozostałe ziemniaki ucieramy w maszynie lub na drobnych oczkach tarki.
Tarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody przez ścierkę lub gazę.
Należy pamiętać, aby nie były zbyt suche.
Ziemniaki gotowane i tarte łączymy razem, dodajemy skwarki i szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie sparzamy kapustę.
Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy masę ziemniaczaną i zwijamy gołąbki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącym rosołem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.
Wyłączamy piekarnik i naczynie pozostawiamy jeszcze na 10-15 minut.
Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/06/ziemniaczane-goabki.html