Wykonanie
Przypomniało nam się ciasto naszej Mamy.Kojarzy się przede wszystkim z sezonem
truskawkowym.Udało nam się kupić
truskawki z
polskich upraw, prosto z
pola, z piaskiem, ale za to o niepowtarzalnym smaku.Składniki:-ok. 1/2 kg
truskawek-2
galaretki-ok. 700 ml kwaśnej
śmietany 18 %-2 łyżki
żelatyny-
cukier do smaku-
wanilia-a na
biszkopt :-3
jajka-1/2 szklanki
cukru- 2/3 szklanki
mąki 450-1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia-
waniliaUbijamy pianę z
białek, stopniowo dodajemy
cukier.
Dodajemy
żółtka,
wanilię,
na koniec przesianą
mąkę, zmieszaną z
proszkiem do pieczenia.Miksujemy na wolnych obrotach.
Przelewamy do blaszki z papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C.
Rozpuszczamy
galaretki w 300 ml
wody każda, odlewamy z każdej 1/3do oddzielnych miseczek.
Galaretki i upieczony
biszkopt studzimy.
Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej
wody.
Śmietanę doprawiamy do smaku
cukrem i
wanilią.Wystudzony
biszkopt rwiemy na kawałki.
Śmietanę delikatnie miksujemy,dodajemy podgrzaną , rozpuszczoną
żelatynę i mieszamy.
Galaretkę z mniejszych miseczek kroimy i dodajemy do
śmietany.
Wrzucamy
biszkopt, mieszamy i przekładamydo formy z obejmą.
Umyte i osuszone
truskawki kroimy i układamy w formie.
Zalewamy tężejącą
galaretką z większych miseczek.
Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż stężeje.
Gotowe.
Smacznego!