Wykonanie
Po ponad tygodniowej przerwie od bloga wracam do was z przepisem na pyszne, letnie ciasto.Podstawę ciasta stanowi pełnoziarnisty
biszkopt.
Między jego warstwami znajduje się mus
rabarbarowy, który można zmodyfikować poprzez dodanie
bananów w zamian za część
rabarbaru. Przetestowałam obie opcje i każda z nich jest bardzo smaczna. Wierzchnia warstwa to po prostu
truskawki i
galaretka.Ciasto smakuje wspaniale. Jest lekkie, delikatnie kwaskowe za sprawą
rabarbaru i słodkie, dzięki
truskawkom.Składniki:ciasto:4
jajka4 łyżki
mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)1/3 szklanki
cukruproszek do pieczeniamus:500g
rabarbaru3 łyżki
żelatyny1/3 szklanki
wody3 łyżki
cukruponadto:
galaretka200g
truskawekBiszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy
cukier, stale ubijając. Dodajemy
żółtka i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy suche, przesiane składniki i delikatnie mieszamy je łyżką.
Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Mus
rabarbarowy:
Rabarbar obieramy i myjemy. Kroimy go w kilkucentymetrowe kawałki i wrzucamy do garnka. Dolewamy do niego troszkę
wody, wsypujemy
cukier i gotujemy, aż
rabarbar zmięknie.
Żelatynę zalewamy gorącą
wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy ją do
rabarbaru i dokładnie blendujemy, tak aby powstała gładka masa.
Rabarbar odstawiamy do przestygnięcia.W międzyczasie przygotowujemy
galaretkę według wskazówek na opakowaniu lub robimy własną na bazie soku i
żelatyny. Gdy ostygnie, wstawiamy ją do lodówki, aby stężała.Wykonanie ciasta:
Biszkopt kroimy poziomo na dwa równe blaty.Na pierwszy kładziemy większość musu i przykrywany drugą częścią
biszkopta. Na wierzch rozsmarowujemy resztę
rabarbaru, układamy
truskawki (ja kroję je na połówki) i
galaretkę.Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego:)