ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z musem rabarbarowym i galaretką z truskawkami

Biszkopt z musem rabarbarowym i galaretką z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Po ponad tygodniowej przerwie od bloga wracam do was z przepisem na pyszne, letnie ciasto.
Podstawę ciasta stanowi pełnoziarnisty biszkopt. Między jego warstwami znajduje się mus rabarbarowy, który można zmodyfikować poprzez dodanie bananów w zamian za część rabarbaru. Przetestowałam obie opcje i każda z nich jest bardzo smaczna. Wierzchnia warstwa to po prostu truskawki i galaretka.
Ciasto smakuje wspaniale. Jest lekkie, delikatnie kwaskowe za sprawą rabarbaru i słodkie, dzięki truskawkom.
Składniki:
ciasto:
4 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)
1/3 szklanki cukru
proszek do pieczenia
mus:
500g rabarbaru
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
3 łyżki cukru
ponadto:
galaretka
200g truskawek
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier, stale ubijając. Dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy suche, przesiane składniki i delikatnie mieszamy je łyżką.
Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Mus rabarbarowy:
Rabarbar obieramy i myjemy. Kroimy go w kilkucentymetrowe kawałki i wrzucamy do garnka. Dolewamy do niego troszkę wody, wsypujemy cukier i gotujemy, aż rabarbar zmięknie.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy ją do rabarbaru i dokładnie blendujemy, tak aby powstała gładka masa.
Rabarbar odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy galaretkę według wskazówek na opakowaniu lub robimy własną na bazie soku i żelatyny. Gdy ostygnie, wstawiamy ją do lodówki, aby stężała.
Wykonanie ciasta:
Biszkopt kroimy poziomo na dwa równe blaty.
Na pierwszy kładziemy większość musu i przykrywany drugą częścią biszkopta. Na wierzch rozsmarowujemy resztę rabarbaru, układamy truskawki (ja kroję je na połówki) i galaretkę.
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/06/po-ponad-tygodniowej-przerwie-od-bloga.html