Wykonanie
Słodkie serduszko dla wyjątkowej osoby na wyjątkową okazję.Przepis zaczerpnięty z "przepiśnika" babci Zosi.
Składniki:-2 i 1/3 szklanki
mąki-1/2 szklanki
cukru-2 łyżki
kakao-kostka
margaryny-4
jajka-słoiczek
dżemu (
wiśniowego,
agrestowego lub
śliwkowego )-łyżeczka
proszku do pieczenia-
cukier wanilinowy-
aromat rumowyMąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia, mieszamy z
cukrem, dodajemypokrojoną
margarynę i skruszamy w palcach.Dodajemy
żółtka i zagniatamy ciasto.Dzielimy na 3 części.Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.Do drugiej dodajemy
kakao i zagniatamy a trzecią rozwałkowujemy.
Wykładamy dno i brzegi posmarowanej tłuszczem foremki.
Rozwałkowujemy też ciemne ciasto.
Dżem mieszamy z kilkoma kroplami
aromatu rumowego i wykładamy do foremki z jasnym
ciastem.
Przykrywamy ciemnym
ciastem.
Z
białek ubijamy sztywna pianę, na koniec dodajemy
cukier wanilinowy i miksujemy.
Pianę wykładamy na ciemne ciasto.
Ciasto z zamrażarki tarkujemy na grubych oczkach i posypujemy nim pianę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut.
Wyjmujemy i dajemy kilka minut odpoczynku.
Po tym czasie wyjmujemy z blaszki i gotowe.Dziękujemy kochanej parce Mikołajów za rewelacyjne foremki :)
Smacznego!