Wykonanie

Słodkie serduszko dla wyjątkowej osoby na wyjątkową okazję.Przepis zaczerpnięty z "przepiśnika" babci Zosi.

Składniki:-2 i 1/3 szklanki
mąki-1/2 szklanki
cukru-2 łyżki
kakao-kostka
margaryny-4
jajka-słoiczek
dżemu (
wiśniowego,
agrestowego lub
śliwkowego )-łyżeczka
proszku do pieczenia-
cukier wanilinowy-
aromat rumowy
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia, mieszamy z
cukrem, dodajemypokrojoną
margarynę i skruszamy w palcach.Dodajemy
żółtka i zagniatamy ciasto.Dzielimy na 3 części.Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.Do drugiej dodajemy
kakao i zagniatamy a trzecią rozwałkowujemy.


Wykładamy dno i brzegi posmarowanej tłuszczem foremki.

Rozwałkowujemy też ciemne ciasto.
Dżem mieszamy z kilkoma kroplami
aromatu rumowego i wykładamy do foremki z jasnym
ciastem.

Przykrywamy ciemnym
ciastem.

Z
białek ubijamy sztywna pianę, na koniec dodajemy
cukier wanilinowy i miksujemy.

Pianę wykładamy na ciemne ciasto.

Ciasto z zamrażarki tarkujemy na grubych oczkach i posypujemy nim pianę.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut.

Wyjmujemy i dajemy kilka minut odpoczynku.

Po tym czasie wyjmujemy z blaszki i gotowe.Dziękujemy kochanej parce Mikołajów za rewelacyjne foremki :)

Smacznego!