Wykonanie
Świąteczny kruszon
waniliowo-
kakaowy z
wiśniami i
agrestem z
nalewki to po prostu pyszności ;)
Potrzebne składniki:
Wiśnie,
agrest,
cukier wanilinowy,2 łyżki
kakao,6
jajek,kostka
margaryny,3 szklanki
mąki,2 łyżki
śmietany,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,3 łyżki
cukru,aromat,
budyń śmietankowySposób wykonania:Kostkę
margaryny wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki
cukru, 2 łyżki
śmietany.Dodajemy 2 łyżeczki
proszku do pieczenia.Dosypujemy 3 szklanki
mąki.Dodajemy 6
żółtek.Ugniatamy ciasto.Do 1/3 dosypujemy 2 łyżki
kakao.Dzielimy sobie ciasto na 3 części. Wkładamy na 2 h do lodówki.Pierwszą warstwę rozkruszamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i wyłożonej papierem.Kładziemy wydrążone
wiśnie.Kruszymy
kakaowe ciasto.Dodajemy
agrest z
nalewki.
Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy szczyptę
soli i
budyń waniliowy, 3 łyżki
cukru.Dodajemy na ciasto.Kruszymy ostatnie białe ciasto.Pieczemy ok. 40 min. w 170 st.Możemy posypać
cukrem pudrem.Smacznego !