Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!PleśniakAutor
Anna Piotrowska
Fot. Dominik Sadowski / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pleśniak - składniki:4
jajka u 250 g
margaryny (kostka)3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru2 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniasłoik
dżemu (np. z
porzeczekagrestu)ewentualnie
cukier wanilinowy1/2
zapachu rumowego lub
arakowegoPleśniak - sposób przygotowania: Przesiać
mąkę, dodać proszek,
cukier (plus
cukier wanilinowy), posiekać
margarynę,
żółtka, wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 3 części - do jednej dodać
kakao - schłodzić (1 godz. w lodówce). Pierwszą część ciasta rozkruszyć (albo zetrzeć na tarce) na blasze wysmarowanej
margaryną (i posypanej
bułką tartą zmieszaną z wiórkami kokosowymi), na to położyć
dżem, na to część z
kakao.
Białka ubić z łyżeczką
cukru, rozsmarować na cieście, zetrzeć na pianę pozostałą część ciasta. Piec około 40 minut w temp. 180 st. C.Pleśniak - ciasto o wielu twarzach
Pleśniak, nazywany również skubańcem, strzępcem, przekładańcem, fugą lub fugowcem, to jedno z ciast, które wiele osób wspomina z sentymentem. - U mnie w domu to się nazywało ciasto szampańskie i rządziło na imprezach urodzinowych w latach osiemdziesiątych - wspomina na forum.gazeta.pl; Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Domowe ciasto, które podczas pieczenia wypełni cały dom słodkim aromatem. Pleśniak Składniki: 4
jajka u 250 g
margaryny (kostka) 3 szklanki
mąki 1 szklanka
cukru 2 łyżki
kakao 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia słoik
dżemu (np. zWięcej o Pleśniak