ßßß Cookit - przepis na Pleśniak

Pleśniak

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Pleśniak
Autor Anna Piotrowska
Fot. Dominik Sadowski / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Pleśniak - składniki:
4 jajka u 250 g margaryny (kostka)
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
słoik dżemu (np. z porzeczek
agrestu)
ewentualnie cukier wanilinowy
1/2 zapachu rumowego lub arakowego
Pleśniak - sposób przygotowania: Przesiać mąkę, dodać proszek, cukier (plus cukier wanilinowy), posiekać margarynę, żółtka, wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 3 części - do jednej dodać kakao - schłodzić (1 godz. w lodówce). Pierwszą część ciasta rozkruszyć (albo zetrzeć na tarce) na blasze wysmarowanej margaryną (i posypanej bułką tartą zmieszaną z wiórkami kokosowymi), na to położyć dżem, na to część z kakao. Białka ubić z łyżeczką cukru, rozsmarować na cieście, zetrzeć na pianę pozostałą część ciasta. Piec około 40 minut w temp. 180 st. C.
Pleśniak - ciasto o wielu twarzach
Pleśniak, nazywany również skubańcem, strzępcem, przekładańcem, fugą lub fugowcem, to jedno z ciast, które wiele osób wspomina z sentymentem. - U mnie w domu to się nazywało ciasto szampańskie i rządziło na imprezach urodzinowych w latach osiemdziesiątych - wspomina na forum.gazeta.pl
; Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Domowe ciasto, które podczas pieczenia wypełni cały dom słodkim aromatem. Pleśniak Składniki: 4 jajka u 250 g margaryny (kostka) 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik dżemu (np. z
Więcej o Pleśniak
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/163558059/plesniak/p